Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nieuwe videobeelden tonen aan dat Rusland betrokken was bij executies Boetsja: ‘Waanzin’

Redactie

Nieuwe videobeelden tonen aan dat Rusland betrokken was bij de executies in het Oekraïense Boetsja, zo schrijft de New York Times. Het gaat om beelden van bewakingscamera's.

Het voorstadje van Kiev werd ruim een maand bezet door de Russen. Na hun aftocht in april werden er honderden lichamen van burgers gevonden.

Volgens de New York Times is op de bewakingsbeelden onder meer te zien hoe twee Russische militaire parachutisten met negen Oekraïners door de straat drijven. Het zou gaan om burgers die wapens hadden opgepakt en samen Boetsja verdedigden, een zogeheten burgermilitie. De gevangenen lopen gebukt, houden één hand achter hun hoofd en houden met de andere hand de riem van hun voorganger vast.

Executie

De tweede video is gemaakt vanuit een nabijgelegen huis, en daarop is te zien hoe dezelfde mannen naar een binnenplaats worden gebracht. De video stopt, maar volgens ooggetuigen hebben de Russische militairen de gevangenen daarvandaan naar het nabijgelegen Russische hoofdkwartier gebracht. Daar zijn ze doodgeschoten.

De beelden dateren van 4 maart, en de paratroepers namen Boetsja een dag eerder in. Een dag later is er op dronebeelden te zien dat er bij dat gebouw, het 'hoofdkwartier', acht lichamen op straat liggen.

De negende man, die door The New York Times is getraceerd, raakte gewond bij de moordpartij. Hij overleefde door zich dood te houden. Alle slachtoffers zijn door de krant geïdentificeerd.

'Waanzin'

De Nederlandse luitenant-kolonel Gijs Tuinman spreekt van "waanzin". "Oorlog is natuurlijk een extreme vorm van het toepassen van geweld, maar als deze beelden kloppen, heeft het niets met oorlogsvoering te maken", zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Dit is gewoon crimineel gedrag."

Vanuit zijn positie binnen de Nederlandse defensie-academie als wetenschapper weet Tuinman veel over de Russische krijgsmacht. "Ze zijn heel erg sterk gefocust op een hiërarchische organisatie. De krijgsmacht heeft zich vooral gericht op hoogwaardige technologische middelen", legt hij uit. "Bij opleidingen, en de training en vorming van dienstplichtigen, zie je een cultuur van geweld."

Maar het ontbreekt het Russische leger ook op het gebied van leiderschap, zegt Tuinman. Russische commandanten en leidinggevenden zijn niet bij machte om daadwerkelijk af en toe grenzen te stellen, zegt hij. "Dus je mist een goed voorbeeld. Ik denk dat wij in Nederland die systemen wel goed hebben ingericht." Tuinman benadrukt dat je mensen altijd centraal moet stellen binnen een krijgsmacht. "En als je dat niet doet zijn de consequenties niet te overzien."

LEES OOK: Hoe moet Defensie de extra miljarden besteden? ‘Prioriteit ligt bij het personeel’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau