Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Millennials en jongeren zijn voor reclamemakers en bedrijven soms een gemakkelijk doelwit. Als zij van huis uit geen financiële educatie hebben meegekregen, kunnen zij zich flink in de schulden werken. Met name als zij een aankoop doen die pas achteraf betaald hoeft te worden.

Dat jongeren gevoelig zijn voor reclame blijkt wel uit de 24-jarige CJ Azugo. Nog voor zijn 22e levensjaar had hij een schuld opgebouwd van maar liefst 30.000 euro. "Wat er misging is dat ik heel laks was en weinig wist over financiën", doet Azugo in Stand van Nederland: Generatie Next een boekje open over zichzelf.

Eerst shoppen, dan betalen

Het grootste deel van zijn schulden bouwde hij op middels 'afterpay'. Eerst shoppen, dan betalen, is daar de eenvoudige vertaling van. "Het begon bij dat ik andere mensen zag die spullen hadden die ik ook wilde", vertelt Azugo. Niet veel later deed de hij zijn eerste aankoop: een paar schoenen van 130 euro. Dat hoefde hij niet direct af te tikken, maar gratis was het niet. "Uiteindelijk moest ik 700, 800 euro betalen."

Daniëlle Lanzaat is projectleider en jongerencoach. Zij is verbonden aan onder meer Welzijn de Schoor in Almere, een organisatie dat zich inzet voor onder andere de ondersteuning van schuldstabilisatie. Zij begrijpt de aankoop van Azugo wel. "Het imago is belangrijk, want je wilt toch ergens bij horen", zegt zij. "Het zou eigenlijk niet moeten kunnen dat je dingen op afbetaling kunt kopen."

Zij ziet wel vaker jongeren voorbij komen die zichzelf financieel in de nesten hebben gewerkt. "Het is voor jongeren heel makkelijk om in de schulden te komen. Er is veel verleiding. Wat je dan in het begin ziet is veel stress. Jongeren zitten er mentaal echt doorheen. Ze hebben ook weinig vertrouwen."

Financiële educatie

Een oplossing om deze financiële problematiek te voorkomen begint thuis, want er zijn jongeren die wel goed met geld kunnen omgaan. "Die hebben vaak financiële educatie vanuit huis meegekregen", legt Lanzaat uit. Voor de jongeren die dat deel in de opvoeding mislopen "is dat heel lastig" volgens Lanzaat. "Dan ben je 18 jaar en sta je er ineens alleen voor."

Lanzaat doet ook een oproep aan de jongeren zelf, om te voorkomen dat zij schulden opbouwen. "Als je iets niet direct kunt betalen moet je het niet kopen."

Consumentbeïnvloeding is een serieuze industrie geworden. Zijn millennials daartegen bestand als zij onbewust grote hoeveelheden data over hun koopgedrag delen? Lisette Wellens ging op onderzoek uit.

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next was op donderdag om 21.04 uur te zien op NPO 2. Kijk hem nu hier terug, op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau