main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2022 — 14:54

Natuur gaat voor op landbouw bij aanhoudende droogte? ‘Nederland kan zichzelf nu al niet voeden’

Als de aanhoudende droogte veel schade aanricht aan de Peel, gaat de natuur boven de landbouw, zo hebben de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en Limburg beslist. Er mag dan dus geen of minder grondwater  worden opgepompt voor de beregening van gewassen. “Als je weet dat Nederland zichzelf nu al niet kan voeden, en je gaat dan op zo’n manier de kraan nog verder dichtdraaien zodat de oogsten nog minder worden, denk ik: is dat een handige keuze?”, vraagt akkerbouwer Bertie Steur zich af in Goedemorgen Nederland.

Boeren maken zich namelijk ontzettende zorgen over de aanhoudende droogte in het land. Al wekenlang is er sprake van lage rivierstanden, spijkerharde akkers en lege sloten. En de droogte speelt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, benadrukt Steur. “Dus overal worden de oogsten schaars. Hier gaat iedereen klagen dat het allemaal zo duur wordt, maar hier kúnnen we nog eten.” In Afrika is het een ander verhaal, vervolgt ze. “Daar gaan er mensen dood. Zo simpel is het. En dan gaan wij hier de natuur voorrang geven.”

Droogste voorjaar sinds begin van de metingen

Ook al komt de regen vandaag misschien op verschillende plekken in het land met bakken uit de hemel, zonder langdurige regenval stevenen we af op het droogste voorjaar sinds het begin van de metingen in 1906. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de oogsten mislukken. “Ik had bijvoorbeeld bieten laat gezaaid, als een kwart ervan boven staat is het veel. De rest ligt te wachten op regen”, zegt Steur.

De buien van vandaag zullen “voor even” helpen, maar de grondwaterstand is in het hele land laag, zegt Steur. “In het oosten en zuiden moeten ze al stoppen met beregenen. Daar is veel zandgrond, en als het grondwater daar laag is komt het ook niet omhoog. Die plantjes staan daar echt te verdrogen.”

Klimaatadaptie

Het kabinet investeert miljoenen in het tegengaan van klimaatverandering, maar een deel van dat geld zou volgens Steur moeten gaan naar klimaatadaptatie. “Nederland is een heel klein landje, en we kunnen hier van alles willen doen, maar zolang grote landen niet meedoen aan dat hele CO2-verhaal kunnen we niet zo veel.”

Volgens Steur moet het kabinet meer vooruit denken. “We zijn in dit land verschrikkelijk goed in water zo snel mogelijk afvoeren, omdat dat jarenlang zo werkte”, legt ze uit. “Maar tijden veranderen. We hebben dat water nu gewoon heel hard nodig, dus er moet heel goed nagedacht worden hoe we het kunnen vasthouden en waar we kunnen bufferen.”

Te denken valt dan aan stuwmeren en reservoirs. “En misschien andere manieren van beregenen. Want nu is het natuurlijk een grote slang die gigantisch veel water over het land uitspreidt, waarvan een deel al verdampt”, legt Steur uit. “Als je het op een andere manier doet zodat er veel minder verdampt zodat er meer bij het plantje terechtkomt, dan bespaar je ook water.”

LEES OOK: Boeren sneller uitkopen: ‘We hebben geen tijd te verliezen voor de natuur en voor de woningnood’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer