Coronarellen en demonstraties kostten politie 800 duizend overuren en 44 miljoen euro
Veel overlast, meer meldingen van personen die verward gedrag vertonen, coronarellen, demonstraties en het handhaven van alle maatregelen. De politie kreeg er allemaal mee te maken in 2021 en heeft een extreem zwaar jaar achter de rug. Alles bij elkaar opgeteld maakten agenten achthonderdduizend overuren en dat kostte de politie 44 miljoen euro.
Veel personeel werd ingezet tijdens de coronademonstraties en avondklokrellen. Vaak moesten agenten weekenden achterelkaar doorwerken. Wijkagenten en rechercheurs werden achter hun bureaus weggeplukt om bij te springen. Hun werk bleef liggen, waardoor dossiers zich steeds meer opstapelden. Het kostenplaatje dat tegenover al die overuren staat bedraagt 44 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag van de politie.
'Gezicht van de overheid'
"Wij hadden de maatregelen niet verzonnen, maar waren wel het gezicht van de overheid", reageert korpschef Henk van Essen in het AD. "We zien een stroming in de samenleving die de overheid niet vertrouwt. Mensen die gevoelig zijn voor complottheorieën. Een groep die buitengewoon teleurgesteld is geraakt, om wat voor reden dan ook. Die een hoge bereidheid heeft om agressie te gebruiken", gaat Van Essen verder, die tegelijkertijd aangeeft met die groep mensen in contact te willen blijven.
Van Essen vraagt zich af of er niet te veel wordt geleund op de politie. Bijvoorbeeld in het geval van een melding van een verward persoon. Dat behoort niet tot de taak van de politie, maar toch worden agenten op straat ermee geconfronteerd, zo stelt hij.
Arbeidsmarkt oververhit
Door de krappe arbeidsmarkt, ook in de publieke sector, lopen dingen vast. Personeelstekorten nemen toe en dat is ook bij de politie voelbaar. Naar verwachting zal de inzet van agenten de aankomende jaren een stuk lager liggen dan normaal.
Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, vindt het belangrijk dat iedereen goed met elkaar blijft organiseren. "Door te kijken wat wij nu kunnen doen om het te optimaliseren. Bijvoorbeeld door in de zorg mensen te behouden en door te kijken of zij meer kunnen werken", zegt zij in Goedemorgen Nederland. "We zijn in Nederland ook kampioen deeltijdwerken."
LEES OOK: OMT-lid Bonten: ‘Als we tijdig ingrijpen, is lockdown niet nodig’