Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Consumenten grijpen vaker naar huismerk, maar blijven dezelfde supermarkt bezoeken

De inflatie heeft ervoor gezorgd dat mensen in de supermarkt kiezen voor goedkopere producten en minder snel naar A-merken grijpen. Niet heel gek, aangezien de prijs van voedsel in april - in vergelijking met een jaar eerder - met 8,5 procent steeg. Dat mensen ook naar koopjes jagen, is nog niet aan de gang. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

De consument kiest hedendaags dus sneller voor huismerkproducten, maar blijft veelal dezelfde supermarkt bezoeken. Dat is in het kort de conclusie van ABN AMRO, dat het onderzoek heeft gebaseerd op anonieme pinbestedingen van klanten van de bank.

Koopjesjagen

Sinds 2018 bezoeken consumenten per maand gemiddeld drie verschillende supermarkten. In dat patroon is de laatste maanden geen verandering waargenomen. "Dit wijst erop dat consumenten niet meer zijn gaan koopjesjagen dan anders", concludeert ABN AMRO.

Mensen met een laag inkomen wisselen vaker van 'hoofdsupermarkt' dan mensen met een hoger inkomen. Daaruit blijkt volgens ABN AMRO ook of consumenten zoeken naar goedkopere alternatieven of aanbiedingen. "Uit de data blijkt dat in de afgelopen maanden voor alle inkomensgroepen dit patroon ondanks de forse prijsstijgingen van voeding niet significant veranderd is", schrijft de bank in haar rapport. Als de inflatie nog langer aanhoudt, is de verwachting dat consumenten wel overgaan tot koopjesjagen.

"Je wordt bewuster in wat je koopt en je oog valt natuurlijk ook op koopjes", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau