main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2022 — 10:02

Wat is de reactie van Rusland na NAVO-toetreding Zweden en Finland? ‘De nucleaire drempel wordt verlaagd’

Het is een historische dag voor Finland en Zweden. Beide landen die altijd neutraal zijn geweest staan op het punt om lidmaatschap aan te vragen bij de NAVO. Het betekent ook dat het bondgenootschap er 1300 kilometer aan grens bijkrijgt met Rusland.

Finland deelt een 1300 kilometer lange grens met Rusland. Dit betekent ook dat de NAVO weer dichterbij Rusland komt. Mogelijk wordt dit bij het Kremlin gezien als een dreiging. “Een deel van de reactie van de Russen is dat zij meer troepen zullen positioneren aan die lange grens”, vertelt directeur politieke zaken HCSS Han ten Broeke bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook de Iskander-raketten die staan opgesteld in Kaliningrad, een Russische enclave tussen Litouwen en Polen, “zullen zij niet weghalen”.

Volgens Ten Broeke is Rusland zelfs in staat zich te wenden tot Belarus, om dat land ervan te overtuigen Russische raketten te laten installeren. “Dus aan de grens met NAVO en Rusland zullen wij te maken krijgen met raketten die een nucleaire lading kunnen dragen en ook met hypersonische raketten.” Dat is geen goed nieuws, stelt de directeur. “Want de nucleaire drempel wordt weer verlaagd.”

Veiligheidsgarantie

Zolang de aanvraag van lidmaatschap op tafel ligt, zijn Finland en Zweden officieel geen NAVO-lid. De betekent dus dat artikel 5 van het NAVO-Handvest niet van toepassing is: een aanval op één, is een aanval op allen.

De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben Finland en Zweden echter de belofte gedaan hen te steunen in geval van een Russische aanval, in deze interim-periode.

Ten Broeke denkt dat deze veiligheidsgarantie voldoende is om Poetin ervan te weerhouden de Scandinavische landen aan te vallen. “Ik denk niet eens dat hij het kan”, refereert Ten Broeke aan de hoeveelheid moeite die het de Russen kost om de Donbas-regio in te nemen. “En het is zelfmoord.”

Trendbreuk Zweden

Voordat er daadwerkelijk een aanvraag wordt gedaan – en toetreding kan plaatsvinden – moeten de nationale parlementen eerst hun goedkeuring verlenen aan het besluit dat door de regeringen is genomen. Vervolgens moeten alle parlementen van de NAVO-lidstaten ratificeren.

De partij van premier Magdalena Andersson (Zweedse Sociaaldemocratische Arbeiderspartij) is lang tegen NAVO-toetreding geweest. Uiteindelijk is ook haar partij om. “Het omslagpunt is de invasie en het besef dat Poetin dit kan doen”, legt Ten Broeke uit.

Bij Zweden zit de neutraliteit “in de identiteit ingebakken”, vertelt Ten Broeke. “Zij willen zelfs geen veiligheidsgaranties afgeven voor andere lidstaten.” Het betekent dus wel wat, dat Zweden dit besluit heeft genomen. “Historisch”, vindt de bestuursman.

Oekraïne

Het heeft er dus alle schijn van dat Finland en Zweden versneld lidmaatschap krijgen van de NAVO. Dan rijst ook de vraag waarom Oekraïne niet dezelfde behandeling krijgt. Een reden dat het voor Oekraïne nog niet tot toetreding is gekomen, is dat lidstaten met grensconflicten niet welkom zijn bij de NAVO. Dat staat ook vastgelegd in het Handvest.

“Er zijn allerlei redenen om Oekraïne geen lid te laten worden”, reageert Ten Broeke. Oekraïne is ooit een procedure aangeboden om versneld lid te worden. “Oekraïne beseft zelf ook dat dat er niet in zit.”

Daarnaast zit ook corruptie de Oekraïners nog in de weg, volgens Ten Broeke. “Oekraïne is een prachtig land, maar laten wij eerlijk zijn, het is ook een heel corrupt land. Op dit continent is er maar één land nog corrupter is en dat zijn de Russen.”

LEES OOK: Finland en Zweden overwegen om NAVO-lid te worden: ‘Europa rammelt op zijn grondvesten’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in