main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2022 — 10:02

Wat is de reactie van Rusland na NAVO-toetreding Zweden en Finland? ‘De nucleaire drempel wordt verlaagd’

Het is een historische dag voor Finland en Zweden. Beide landen die altijd neutraal zijn geweest staan op het punt om lidmaatschap aan te vragen bij de NAVO. Het betekent ook dat het bondgenootschap er 1300 kilometer aan grens bijkrijgt met Rusland.

Finland deelt een 1300 kilometer lange grens met Rusland. Dit betekent ook dat de NAVO weer dichterbij Rusland komt. Mogelijk wordt dit bij het Kremlin gezien als een dreiging. “Een deel van de reactie van de Russen is dat zij meer troepen zullen positioneren aan die lange grens”, vertelt directeur politieke zaken HCSS Han ten Broeke bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook de Iskander-raketten die staan opgesteld in Kaliningrad, een Russische enclave tussen Litouwen en Polen, “zullen zij niet weghalen”.

Volgens Ten Broeke is Rusland zelfs in staat zich te wenden tot Belarus, om dat land ervan te overtuigen Russische raketten te laten installeren. “Dus aan de grens met NAVO en Rusland zullen wij te maken krijgen met raketten die een nucleaire lading kunnen dragen en ook met hypersonische raketten.” Dat is geen goed nieuws, stelt de directeur. “Want de nucleaire drempel wordt weer verlaagd.”

Veiligheidsgarantie

Zolang de aanvraag van lidmaatschap op tafel ligt, zijn Finland en Zweden officieel geen NAVO-lid. De betekent dus dat artikel 5 van het NAVO-Handvest niet van toepassing is: een aanval op één, is een aanval op allen.

De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben Finland en Zweden echter de belofte gedaan hen te steunen in geval van een Russische aanval, in deze interim-periode.

Ten Broeke denkt dat deze veiligheidsgarantie voldoende is om Poetin ervan te weerhouden de Scandinavische landen aan te vallen. “Ik denk niet eens dat hij het kan”, refereert Ten Broeke aan de hoeveelheid moeite die het de Russen kost om de Donbas-regio in te nemen. “En het is zelfmoord.”

Trendbreuk Zweden

Voordat er daadwerkelijk een aanvraag wordt gedaan – en toetreding kan plaatsvinden – moeten de nationale parlementen eerst hun goedkeuring verlenen aan het besluit dat door de regeringen is genomen. Vervolgens moeten alle parlementen van de NAVO-lidstaten ratificeren.

De partij van premier Magdalena Andersson (Zweedse Sociaaldemocratische Arbeiderspartij) is lang tegen NAVO-toetreding geweest. Uiteindelijk is ook haar partij om. “Het omslagpunt is de invasie en het besef dat Poetin dit kan doen”, legt Ten Broeke uit.

Bij Zweden zit de neutraliteit “in de identiteit ingebakken”, vertelt Ten Broeke. “Zij willen zelfs geen veiligheidsgaranties afgeven voor andere lidstaten.” Het betekent dus wel wat, dat Zweden dit besluit heeft genomen. “Historisch”, vindt de bestuursman.

Oekraïne

Het heeft er dus alle schijn van dat Finland en Zweden versneld lidmaatschap krijgen van de NAVO. Dan rijst ook de vraag waarom Oekraïne niet dezelfde behandeling krijgt. Een reden dat het voor Oekraïne nog niet tot toetreding is gekomen, is dat lidstaten met grensconflicten niet welkom zijn bij de NAVO. Dat staat ook vastgelegd in het Handvest.

“Er zijn allerlei redenen om Oekraïne geen lid te laten worden”, reageert Ten Broeke. Oekraïne is ooit een procedure aangeboden om versneld lid te worden. “Oekraïne beseft zelf ook dat dat er niet in zit.”

Daarnaast zit ook corruptie de Oekraïners nog in de weg, volgens Ten Broeke. “Oekraïne is een prachtig land, maar laten wij eerlijk zijn, het is ook een heel corrupt land. Op dit continent is er maar één land nog corrupter is en dat zijn de Russen.”

LEES OOK: Finland en Zweden overwegen om NAVO-lid te worden: ‘Europa rammelt op zijn grondvesten’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen: ‘Ontwikkelingen gaan razendsnel’

Criminelen maken steeds meer gebruik van AI om mensen op te lichten. Waar phishing mails en neppe voice-memo’s een paar jaar geleden nog ongeloofwaardig waren,…

Lees meer

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat zal er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen? Presentator Martijn de Greve…

Lees meer