Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau
De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector een volumegroei verwacht van 30 tot 35 procent. Een volledig herstel na de coronaperiode wordt pas in 2023 verwacht.
"De vooruitzichten voor de horeca zijn rooskleuriger dan de afgelopen twee jaren", schrijft ING in haar rapport 'Horeca op volle kracht vooruit'.
Uit het rapport werden enkele punten belicht, zoals de volumegroei. De horecasector kan in 2022 naar verwachting groeien tot wel 35 procent. "De voorwaarde daarbij is wel dat er later dit jaar geen nieuwe lockdown voor de horeca komt."
Evenementen
Het heeft er mede mee te maken dat veel mensen de afgelopen twee jaar willen inhalen wat betreft etentjes, een avondje doorzakken in de kroeg of een feest buiten de deur. Maar ook de nodige events die dit jaar voor de deur staan zorgen voor een flinke impuls. "Zoals Koningsdag, het WK voetbal, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerronde Vuelta in Utrecht en Noord-Brabant", is in het rapport te lezen.
Het wil echter niet zeggen dat de horecasector terug is op het niveau van voor de pandemie. "Daar zal pas in 2023 sprake van zijn met een verwachte volumegroei rond de 10 procent."
Verschillen in mate van herstel
ING plaatst nog wel een kleine kanttekening bij het herstel van de horeca. Er zitten namelijk verschillen in mate van herstel. De bedrijven met een afhaal -en bezorgservice werden tijdens de lockdown relatief minder hard geraakt.
Die bedrijven zaten volgens ING eind 2021 weer op het niveau van 2019. "Dit geldt niet voor restaurants, cafés en hotels. Daar lag de omzet eind 2021 nog altijd fors lager ten opzichte van 2019, variërend van een kwart minder omzet voor restaurants, 40 procent voor cafés en bijna 50 procent lagere omzet voor hotels."
Kostenplaatje
Veel horecaondernemers moeten de stijgende energie -en personeelskosten doorberekenen in de verkoopprijs van bijvoorbeeld een biertje.
Toch lukt het ondernemers niet altijd om de hogere kosten volledig bij de klant neer te leggen, waardoor de winstmarges onder flinke druk komen te staan. Dat heeft er ook mee te maken dat de inkoopprijs van producten hard stijgt. ING verwacht dat de prijzen in de horeca dit jaar met meer dan 3 procent gaan stijgen.
"Inflatie is heel pittig, zeker als je geen economische groei hebt", zegt Menno Snel, oud-staatssecretaris van Financiën, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat is een combinatie die je niet te lang kunt volhouden."
LEES OOK: Personeelstekorten in horeca vragen op Koningsdag om creatieve oplossingen