main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 15 mei 2022 — 13:02

OM-topman Van der Burg: strafrecht lost maatschappelijke problemen niet op

Volgens topman van het Openbaar Ministerie (OM) Gerrit van der Burg is er steeds meer “gulzigheid van politiek en maatschappij” om vergelding te zoeken in het strafrecht, maar geeft dat geen antwoord op maatschappelijke vraagstukken. “Het strafrecht heeft een hele belangrijke bijdrage in het normeren en handhaven van grenzen, maar lost de oorzaak niet op”, aldus Van der Burg in WNL Op Zondag op NPO 1.

De voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM waarschuwt dat “in een samenleving met een repressief klimaat” het risico bestaat dat het strafrecht overgewaardeerd wordt. “Dat is niet goed voor de legitimiteit van het strafrecht. Naar mate er meer oplossend vermogen wordt toegedicht aan de mensen van het OM, neemt ook het aantal teleurstellingen toe.”

Volgens Van der Burg is het “strafklimaat de afgelopen jaren belangrijker geworden. Ik begon als officier van justitie in 1990. Toen lag een vonnis bij doodslag veel lager dan nu. En terecht: het gedrag moet vergolden worden. Maar er wordt wel heel erg gekeken naar het probleemoplossend vermogen van het strafrecht”, benadrukt hij.

Polarisatie

Van der Burg denkt dat dat samenhangt met toenemende ontevredenheid in de samenleving. “Het borrelt, het polariseert. Iedereen vindt en doet maar wat”, stelt hij. “Als je kijkt naar vorig jaar zie je een enorme groei aan bedreigingen tegen politici en journalisten. Ook is er een groei in het aantal zaken. Dat vergt dat wij koersvast zijn. Maar dat wordt lastiger naar mate de samenleving ingewikkelder wordt.”

Hij spreekt zelfs van een “groei die zijn weerga niet kent”. Hij maakt zich zorgen over “de ongekende werkdruk voor onze mensen. Zij zijn ook ’s avonds en in de weekenden volop bezig met recht en rechtvaardigheid. Maar uiteindelijk is het hemd nader dan de rok”. Volgens de OM-topman zijn de grenzen van een “ongezonde werkdruk op gezette tijden al gepasseerd”.

Zedezaken

Mede door een tekort aan personeel blijven ook veel zedezaken te lang op de plank liggen. Het afgelopen jaar waren er 2168 meldingen van verkrachting bij de politie, wat uiteindelijk leidde tot 195 veroordelingen. “Er zijn zedezaken die te lang duren”, geeft Van der Burg toe. “Dat heeft met capaciteit te maken en met keuzes.”

Maar hij wijst er ook op dat zedezaken “ook hele gecompliceerde onderzoeken zijn. Het zijn vaak lastige situaties waar geen getuigen zijn geweest”, stelt de OM-topman. “Zedezaken kosten ook veel intensieve capaciteit. Je kan maar één zaak tegelijkertijd doen. Iedere dag is ons dilemma dat we scherpe keuzes moeten maken in wat we kunnen en wat niet”, besluit hij.

LEES OOK: CDA-minister Van Gennip: ontzettend veel signalen van grensoverschrijdend gedrag binnen bij regeringscommissaris Hamer

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in