Grote zorgen over tarweoogsten door oorlog: ‘Kans dat brood duurder wordt bijna 100%’
Er zijn grote zorgen over de tarweoogsten in veel delen van de wereld. In Oekraïne is een deel van de landbouwgronden in onbruik door de oorlog en de export van granen is amper mogelijk. De zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. In Nederland waren brood en granen vorige maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Naast de oorlog in Oekraïne worden de oogsten ook bemoeilijkt door het feit dat de Verenigde Staten, Frankrijk en India te maken hebben met extreme droogte. Alleen in Rusland lijken de omstandigheden optimaal voor een goede oogst en spreekt president Vladimir Poetin van een "recordoogst".
Landen die tarwevoorraden hebben zullen waarschijnlijk beslissen deze zelf te houden, en niet te verkopen. Dat acht ook econoom Edin Mujagic aannemelijk. "Je gaat eerst voorraden aanleggen voor jezelf en als er dan iets overblijft ga je het uitvoeren", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hierdoor loopt de prijs op. "De kans is groot dat je meer gaat betalen voor brood dan je nu betaalt. Die kans is echt bijna 100 procent. Want dit wordt doorberekend naar jou en mij, altijd."
Prijzen
Jan Willem van den Berg, agrarisch specialist van ING, verwacht dat de prijzen voor tarwe zeker tot in de zomer van 2023 hoog blijven. Pas dan worden de nieuwe oogstramingen voor dat jaar bekend en weten de markten waar ze aan toe zijn.
LEES OOK: Hongersnood dreigt door problemen bij Oekraïense boeren: ‘Gevolgen niet te overzien’