Hongersnood dreigt door problemen bij Oekraïense boeren: ‘Gevolgen niet te overzien’
Kees Huizinga, een Nederlandse agrariër in Oekraïne, maakt zich grote zorgen over de tarweoogst in Oekraïne, de graanschuur van Europa. Als er niet snel een einde komt aan de gewelddadigheden, dreigt er volgens hem een hongersnood. Huizinga keert over tien dagen terug naar zijn boerderij in Oekraïne, om “te redden wat er te redden valt”, ongeacht de situatie in het land op dat moment.
“Hoe langer dit duurt, hoe ongeruster ik word”, zegt Huizinga in Sven op 1 op NPO Radio 1. “In eerste instantie voor Oekraïne, maar ook wat er daarna volgt wat betreft de wereldvoedselvoorziening.” Hij verliet zijn boerderij om zijn verhaal en dat van lotgenoten te vertellen in het Westen.
Volgens Huizinga kunnen steeds meer boeren in Oekraïne vanwege de oorlog niet goed hun werk uitvoeren. Vaak hebben zij grote stukken land, die worden doorkruist door (snel)wegen. Sommige boeren moeten Russische tanks passeren, wat soms onmogelijk is. Ook zijn veel arbeiders opgeroepen om te vechten in het leger, vertelt hij.
Ook de Verenigde Naties waarschuwde bij monde van topman Antonio Guterres voor de gevolgen. De Russische aanval op Oekraïne kan volgens hem leiden tot een wereldwijde hongercrisis, zei hij maandag. Beide landen verbouwen 30 procent van alle tarwe in de wereld en 45 Afrikaanse en veel andere armste landen importeerden een groot deel daarvan, aldus Guterres.
Zaaiproblemen
Oekraïense boeren moeten over twee weken, in april, beginnen met zaaien. Maar los van alle problematiek op en rond de boerderijen zelf is het op dit moment ook lastig om aan zaad te komen, vertelt Huizinga. “Wij zijn bezig om wat we nodig hebben op te halen, maar dat komt gedeeltelijk uit het oosten van Oekraïne en daar wil niet iedereen met zijn vrachtwagen naartoe rijden. Er staan ook verschillende roadblocks waar je maar langs moet zien te komen.”
Ook is er een tekort aan diesel, wat voor Oekraïense boeren normaal gesproken afkomstig is uit Wit-Rusland of wordt geleverd via de havens in het zuiden van Oekraïne, die nu in Russische handen zijn. “Nu moet het uit Polen komen. In vredestijd is dat logistiek gezien al een nachtmerrie. Nu er geschoten wordt is het eigenlijk onmogelijk”, zegt Huizinga.
‘Het wordt een ramp’
Het gevolg is dat er waarschijnlijk veel te weinig zaad in de grond wordt gestopt. Volgens Huizinga is het “bijzonder slecht gesteld” met de productievooruitzichten. “Als het conflict nu niet stopt, zijn de gevolgen niet te overzien. Het wordt een ramp”, verzucht hij. Ook al zou het conflict in Oekraïne vandaag worden beëindigd, valt de opbrengst veel lager uit, waarschuwt Huizinga. “Daarom praat ik met het Westen, om de druk op te voeren.”
Gebeurt er niets, leiden productietekorten onvermijdelijk tot hongersnood in een aantal van de armste landen ter wereld, zegt Huizinga. Dat heeft “vluchtelingen, opstanden en oorlog” tot gevolg, vreest hij. “De enige oplossing is dat de oorlog nu stopt”, beklemtoont hij.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren als podcast: Haagse Lobby
– Oud-directeur communicatie van LNV & voormalig hoofd voorlichting van de VVD, Henri Kruithof
– Voorzitter van LTO-Nederland, Sjaak van der Tak
Een man die van een inbraak in Leiden wordt verdacht is opgespoord door de AirPods die hij had meegenomen. Dat meldt de politie. Hij werd…
Lees meerDe rechtbank heeft in het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh drie verdachten tot levenslang veroordeeld voor moord, poging tot moord en…
Lees meerHet Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft als laatste van de grootste pensioenfondsen in Nederland besloten om de pensioenen te verhogen. Aangesloten gepensioneerden krijgen er…
Lees meerGemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”, en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de…
Lees meerDe Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames…
Lees meerVicepresident van de Raad van State Thom de Graaf maakt zich zorgen over het instabiele politieke en maatschappelijke klimaat. Dat zei hij dinsdagochtend in het…
Lees meerHet kabinet is dinsdag akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het Atlantische bondgenootschap…
Lees meerDe euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico…
Lees meerDe Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het…
Lees meerOm huidkanker te bestrijden moet vooral worden ingezet op voorlichting en gedragsverandering, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Een landelijk bevolkingsonderzoek is…
Lees meerVerschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij…
Lees meerKleinere ondernemers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen. Deze partijen bedienen bij zakelijke leningen tot 250.000 euro al ruim…
Lees meerSupermarkten bekijken de mogelijkheid of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau…
Lees meerDe gevangenen van de Sittardse gevangenis hebben bijna duizend euro ingezameld voor de familie van Gino. Het jongetje van negen werd een paar weken geleden…
Lees meerDe boerengemeenschap, waaronder LTO-Nederland, kijkt met enige argwaan naar de aanstelling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De voormalig bestuurder moet de gesprekken tussen de boeren en…
Lees meer