main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2022 — 07:55

Centrale eindexamens gaan officieel van start: ‘Spannende dagen’

De centrale examens in het voortgezet onderwijs beginnen vandaag voor de meeste kandidaten om 9.00 en 13.30 uur. In totaal doen dit jaar ruim 188.000 scholieren examen. Een deel van de leerlingen in kwestie is vorige maand al begonnen. Vmbo’s mochten namelijk al sinds 4 april digitale examens afnemen.

“Het zijn spannende dagen natuurlijk”, zegt Michiel van Dijk, rector van het Zaanlands Lyceum, tegen Goedemorgen Nederland. “Vooral voor onze leerlingen, maar ook voor de docenten en de overige medewerkers van de school is het altijd een zeer bijzonder moment.”

In het vmbo proberen meer dan 92.000 leerlingen het felbegeerde papier te verwerven, op de havo’s bijna 55.000 en in het vwo bijna 41.000. Dat valt in ieder geval op te maken uit de aantallen door de scholen bestelde examens, de hoeveelheid kandidaten kan in werkelijkheid iets lager uitpakken doordat het onderwijs gewoon ruim voldoende examens in huis wil hebben.

Coronalichting

De groep leerlingen die nu examen moet doen wordt ook wel gezien als de ‘coronalichting’. Een groot deel van hun schoolcarrière kregen ze te maken met aangepast onderwijs door de pandemie. “Er zijn ongetwijfeld achterstanden bij individuele gevallen, maar gelukkig is het een redelijk normaal jaar geweest in de zin dat kinderen vrij veel op school zijn geweest”, zegt Van Dijk daarover. “Collega’s hebben gelukkig de programma’s goed aan kunnen passen daar waar mogelijk. De slaag-zakregeling voor deze leerlingen is nog wat aangepast, dus ik heb er alle vertrouwen in.”

Uitslag

Het eerste tijdvak van de examens eindigt op 30 mei. De uitslag krijgen de meeste leerlingen op 9 juni. Later in juni volgt het tweede tijdvak van tien dagen. Daarin kunnen scholieren een herkansing doen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om dan pas de eerste poging te doen. Dit bijvoorbeeld omdat ze zich langer willen voorbereiden of ziek zijn (geweest). Dit kan voor zoveel vakken als de leerling wilt.

Examenkandidaten kunnen één eindcijfer niet mee laten tellen voor de uitslag, als het maar geen kernvak (Nederlands, Engels en wiskunde) is. Deze mogelijkheid staat los van de herkansingen. Het cijfer voor dit vak komt wel op de cijferlijst te staan, maar het telt niet mee voor het behalen van het diploma.

LEES OOK: Kabinet wil schoolvakanties omgooien: ‘De zomer een week korter, de kerst een week langer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer