Ondernemer bouwt pretpark in Rotterdam waar je per attractie afrekent: ‘Zo duur maken als je zelf wil’
Nederland heeft de grootste pretparkdichtheid ter wereld. Hoe zorgen pretparken ervoor dat ze populair blijven onder millennials? Komt dit misschien door de steeds spectaculairdere achtbanen, die grotendeels gebouwd worden in een Nederlandse fabriek?
Ondernemer Hennie van der Most ziet juist heil in het gebruiken van afgedankte attracties. Deze wil hij een toekomst geven door ze in nieuwe pretparken te zetten, op leegstaande locaties. Zo is hij momenteel bezig met een attractiepark in hartje Rotterdam, ditmaal op het terrein van een voormalige afvalverwerkingscentrale. In Stand van Nederland: Generatie Next geeft hij WNL-presentatrice Raquel Schilder een rondleiding op het nog leegstaande terrein.
Het is niet het eerste project van de ondernemer. In de afgelopen jaren bouwde hij pretparken in onder meer een voormalige kerncentrale, een oud ziekenhuis, een textielfabriek en een legerkazerne.
Betalen per attractie
145 vrachtwagens met onderdelen van attracties moeten nog zijn kant op komen, vertelt hij. Alleen al voor de cabines van het reuzenrad zijn zes volle vrachtwagens nodig. In totaal heeft hij al 28 miljoen euro geïnvesteerd. Daar komt nog ongeveer vijf miljoen bij, denkt hij. "Mede door corona en de oorlog zijn de ijzerprijzen verdubbeld." De bedoeling is desondanks dat het park volgend jaar open is voor bezoekers.
Dat geld gaat Van der Morst anders terugverdienen dan andere pretparken. Hij rekent een lagere toegangsprijs, maar er moet in het pretpark nog wel los afgerekend worden per attractie.
Het park in Rotterdam moet volgend jaar de deuren openen. Of die timing niet enigszins ongelukkig is met de inflatie door de oorlog in Oekraïne, "zullen we zien", zegt Van der Most. "De ijzerprijzen zijn verdubbeld. Wat gaat er allemaal gebeuren?" Toch gelooft hij dat mensen nog wel naar het park zullen komen. "Ze kunnen het net zo duur maken als ze zelf willen. Je hoeft niet in een attractie!"
Kijk donderdag 21:05 naar deze aflevering over Millennials en pretparken, op NPO 2. Oude afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next kun je hier terugkijken.
LEES OOK: Nederland kan flink verdienen aan investeringen in defensie