main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 mei 2022 — 11:08

KNH kritisch op coronaherstelfonds: ‘Ondernemers hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd’

Nederland ontvangt 4,7 miljard euro vanuit het Europese coronaherstelfonds. Het kabinet heeft al een conceptplan gemaakt waaraan het geld uitbesteed wordt. Maar liefst 40 procent gaat naar het klimaatbeleid. Vanmiddag is er een debat over in de Tweede Kamer.

Koninklijke Horeca Nederland (KNH) vraagt zich af of de horecaondernemers niet vergeten worden. “Ik dacht dat dit een coronaherstelplan was”, klonk de eerste gedachte van KNH-voorzitter Robèr Willemsen, toen hij hoogte kreeg van het conceptplan van het kabinet.

7,5 miljard schuld

De horecaondernemers hebben het zwaar te verduren gehad in de coronajaren. Daarom vraagt Willemsen zich af of die sector niet over het hoofd gezien wordt. De bestuursman erkent weliswaar de huidige energieproblemen en vindt ook dat er wat gedaan moet worden aan de energietransitie en het klimaat. “Maar niet van dit geld”, verwijst hij naar de miljarden die zijn vrijgemaakt vanuit de Europese coronapot. “We gaan voorbij aan de urgentie die er is bij ondernemers om nu uit die crisis geholpen te worden”, zegt Willemsen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Inmiddels is alles weer open en de horeca draait op volle toeren, maar de horecaondernemers hebben het volgens Willemsen nog altijd zwaar. “Er wordt weliswaar omzet gemaakt, maar wij zitten met 7,5 miljard schulden.” De ondernemers moeten belastinggelden terugbetalen en krijgen ook te maken met loonheffingen. “Die ondernemers, daar hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd.”

Europese afspraken

“Wat je nu eigenlijk ziet is dat het voor de Nederlandse regering een soort pot is om de begroting te dichten”, zegt Volt-fractieleider Laurens Dassen. “Ze hebben bestaande plannen gepakt en daar wordt nu het geld aan uitgekeerd.” Dat vindt de politicus zonde, want juist bij de mensen die het hardst zijn geraakt in de coronaperiode “wil je een krachtig herstel zien”.

Dassen acht het hoe dan ook “noodzakelijk” dat er 40 procent van het budget richting het klimaat gaat. “Dat is ook een afspraak die Europees gemaakt is.” Het Kamerlid legt uit: “Als wij uit het fonds willen investeren, dan moet dat duurzaam zijn.”

Debat Tweede Kamer

Vanmiddag is er een debat in de Tweede Kamer over het bestedingsplan. “Wat wij willen aankaarten is dat het heel intransparant is geweest hoe dit herstelfonds tot stand is gekomen”, vertelt Dassen.

Het gaat er dan om welke partijen er aan tafel hebben gezeten bij het opstellen van het fonds. “Wij begrijpen dat er helemaal niet gesproken is met provincies, gemeentes of maatschappelijk partners. Dat die eigenlijk helemaal niet gehoord zijn. Waardoor het intransparant is waar het geld precies naartoe gaat.”

LEES OOK: Inflatie blijft op hoog niveau, voedselprijzen stijgen explosief: ‘Supermarkt over hele linie duurder’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer