KNH kritisch op coronaherstelfonds: ‘Ondernemers hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd’
Nederland ontvangt 4,7 miljard euro vanuit het Europese coronaherstelfonds. Het kabinet heeft al een conceptplan gemaakt waaraan het geld uitbesteed wordt. Maar liefst 40 procent gaat naar het klimaatbeleid. Vanmiddag is er een debat over in de Tweede Kamer.
Koninklijke Horeca Nederland (KNH) vraagt zich af of de horecaondernemers niet vergeten worden. "Ik dacht dat dit een coronaherstelplan was", klonk de eerste gedachte van KNH-voorzitter Robèr Willemsen, toen hij hoogte kreeg van het conceptplan van het kabinet.
7,5 miljard schuld
De horecaondernemers hebben het zwaar te verduren gehad in de coronajaren. Daarom vraagt Willemsen zich af of die sector niet over het hoofd gezien wordt. De bestuursman erkent weliswaar de huidige energieproblemen en vindt ook dat er wat gedaan moet worden aan de energietransitie en het klimaat. "Maar niet van dit geld", verwijst hij naar de miljarden die zijn vrijgemaakt vanuit de Europese coronapot. "We gaan voorbij aan de urgentie die er is bij ondernemers om nu uit die crisis geholpen te worden", zegt Willemsen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Inmiddels is alles weer open en de horeca draait op volle toeren, maar de horecaondernemers hebben het volgens Willemsen nog altijd zwaar. "Er wordt weliswaar omzet gemaakt, maar wij zitten met 7,5 miljard schulden." De ondernemers moeten belastinggelden terugbetalen en krijgen ook te maken met loonheffingen. "Die ondernemers, daar hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd."
Europese afspraken
"Wat je nu eigenlijk ziet is dat het voor de Nederlandse regering een soort pot is om de begroting te dichten", zegt Volt-fractieleider Laurens Dassen. "Ze hebben bestaande plannen gepakt en daar wordt nu het geld aan uitgekeerd." Dat vindt de politicus zonde, want juist bij de mensen die het hardst zijn geraakt in de coronaperiode "wil je een krachtig herstel zien".
Dassen acht het hoe dan ook "noodzakelijk" dat er 40 procent van het budget richting het klimaat gaat. "Dat is ook een afspraak die Europees gemaakt is." Het Kamerlid legt uit: "Als wij uit het fonds willen investeren, dan moet dat duurzaam zijn."
Debat Tweede Kamer
Vanmiddag is er een debat in de Tweede Kamer over het bestedingsplan. "Wat wij willen aankaarten is dat het heel intransparant is geweest hoe dit herstelfonds tot stand is gekomen", vertelt Dassen.
Het gaat er dan om welke partijen er aan tafel hebben gezeten bij het opstellen van het fonds. "Wij begrijpen dat er helemaal niet gesproken is met provincies, gemeentes of maatschappelijk partners. Dat die eigenlijk helemaal niet gehoord zijn. Waardoor het intransparant is waar het geld precies naartoe gaat."