Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Slachtoffer zedendelict vindt weinig steun bij justitie en politie

Redactie

Slachtoffers van zedenmisdrijven kunnen nauwelijks hun recht halen via het strafrecht, schrijft NRC donderdag. Nog niet één op de tien slachtoffers die naar de politie stapt met een melding van verkrachting, ziet een dader veroordeeld, zo blijkt uit gegevens van het Openbaar Ministerie en de politie.

Slachtofferadvocaten, politici, wetenschappelijk onderzoekers en officieren die NRC heeft gesproken zeggen allemaal in min of meer gelijke bewoordingen: het strafrecht is niet de plek om je recht te halen als je bent aangerand of verkracht.

Na #MeToo-affaires in de sportwereld, bij de televisie, in de politiek, op de universiteit en in de kunstwereld deed NRC afgelopen maanden onderzoek naar wat er gebeurt vanaf het moment van aangifte van een zedendelict tot een eventuele veroordeling van een dader. Centraal stond de vraag waarom zoveel zedenzaken de eindstreep niet halen.

In 2021 registreerde de politie een recordaantal van 2168 verkrachtingen en 2144 aanrandingen. In hetzelfde jaar zijn 195 daders veroordeeld voor verkrachting en 234 voor aanranding.

LEES OOK: Doden bij aanslag in stad bij Tel Aviv


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau