Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Econoom waarschuwt: stakingen Schiphol mogelijk voorbode voor andere sectoren

Peter Visser

De situatie op luchthaven Schiphol, waar grote onvrede heerst onder het grondpersoneel over de werkdruk en de salarissen, is mogelijk een voorbode voor wat meer sectoren te wachten staat. Daarvoor waarschuwt econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar. De kans dat er in meer sectoren stakingen worden georganiseerd "is aanwezig", stelt de econoom.

"Het is natuurlijk een klein bier in vergelijking met de oorlog in Oost-Europa, maar we worden morgen wel wakker in een wereld waar er personeelstekorten zijn. Dat geldt niet alleen op Schiphol, maar in ontzettend veel sectoren", zegt Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De vaak nijpende personeelstekorten zijn het gevolg van een goed draaiende economie, legt Vrieselaar uit. "We willen met z'n allen consumeren en geld uitgeven. Maar er moeten ook mensen zijn die de producten maken en diensten aanbieden. Zij willen dat daar een goed salaris tegenover staat. Daar schuurt het op dit moment."

'Overal wordt geklaagd'

In de luchtvaartsector leidt dat op dit moment al tot protest. Stakingen op Schiphol onder het bagagepersoneel zorgden de afgelopen week voor fors oponthoud. Volgens Vrieselaar is het niet de vraag "welke sectoren óók volgen, maar eerder welke níét. Je ziet dat eigenlijk overal wordt geklaagd over zaken als werkdruk door het personeelstekort".

De toenemende vraag in combinatie met het tekort aan mensen zorgt voor de hoge werkdruk waar tal van branches nu mee kampen. "Werknemers zeggen dan: er moet wel iets tegenover staan", zegt Vrieselaar. Dat kan leiden tot salarisstijgingen, die weer doorberekend worden aan de consument, waarschuwt de econoom.

Ondertussen is het mede door de oorlog in Oekraïne "al hartstikke duur aan de pomp en in de supermarkt", weet hij. Het is daardoor denkbaar dat mensen de komende periode minder geld uitgeven. Maar ook een ander, gunstiger scenario is mogelijk: "Als stakingen ergens toe leiden en mensen meer geld krijgen, krijgen ze misschien het vertrouwen terug en laten ze het geld juist rollen."

Vaker personeelstekorten

Volgens Vrieselaar zal de economie zich uiteindelijk schikken naar de situatie. Sterker nog: dat proces is al aan de gang. "Een duidelijk voorbeeld is de beslissing van luchtvaartmaatschappij Corendon. Dat bedrijf zegt nu: op Schiphol is het te druk, dus wijken we uit naar andere vliegvelden. Daarmee wordt het personeelstekort op Schiphol minder, want er vinden daar minder vluchten plaats."

Wel zullen personeelstekorten zich de komende decennia steeds vaker voordoen, verwacht hij. "Dat komt omdat we vergrijzen. We hebben steeds meer mensen die wel consumeren en vraag uitoefenen, maar steeds minder mensen die werken."

Digitalisering

Het zou daardoor goed kunnen dat bedrijven meer inzetten op digitalisering, denkt Vrieselaar. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van de qr-code in de horeca om een bestelling op te nemen. "Uiteindelijk is er een grens aan hoeveel meer bedrijven kunnen betalen en het aantal mensen dat dat oplevert. Dus je moet ook denken aan technologie, om zo te kunnen voorzien in de vraag die er is."

LEES OOK: FNV Schiphol: Als luchthaven onze eisen niet inwilligt, volgen stakingen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau