main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 mei 2022 — 12:10

Corendon wijkt door chaos op Schiphol uit naar andere luchthavens: ‘Kan ook op andere plekken gebeuren’

Luchtvaartmaatschappij Corenden kijkt ernaar om uit te wijken naar andere luchthavens, gezien de huidige situatie op Schiphol. Corendon wil nu meer vluchten aanbieden vanuit Maastricht, Brussel of vlak over de grens met Duitsland. Dat zeggen de topmannen Steven van der Heijden en Atilay Uslu tegen De Telegraaf.

Van der Heijden en Uslu voelen zich door Schiphol weggejaagd. De luchthaven kampt met een groot personeelstekort waardoor ook de vluchtcapaciteit afneemt. Dus ziet Corendon zich genoodzaakt uit te wijken. “Ik ken mensen die hier (Amsterdam en omstreken, red.) wonen en die zich niet meer aan dat circus op Schiphol wagen. Reizigers rijden liever iets verder dan drie uur in de rij te staan op Schiphol”, zegt Uslu tegen de krant.

Schiphol gaat al weken gebukt onder de chaos van wilde stakingen, ellenlange rijen en talloze geannuleerde vluchten. Daarnaast ziet het ernaar uit dat de luchthaven ook de nodige vluchten gedurende de zomervakantie moet schrappen als de huidige crisissituatie zich niet oplost. Schipholbaas Dick Benschop bood zijn excuses, maar krijgt desondanks veel kritiek. Vooral omdat hij het zo ver heeft laten komen en niet op tijd heeft ingegrepen.

Personeel is het zat

Vooral het personeel is het grote probleem van Schiphol. Werknemers zijn ontevreden vanwege een te hoge werkdruk en een te laag loon. Daarom eist vakbond FNV verbetering in de arbeidsvoorwaarden, want één ding is zeker: het luchthavenpersoneel is de situatie helemaal zat. “Mensen voelen zich door de mangel gehaald en vernederd door hun werkgever”, zegt voorman FNV Schiphol Joost van Doesburg bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat het personeel staakt, heeft er volgens Van Doesburg mee te maken dat zij jarenlang te horen hebben gekregen “er niet op vooruit te kunnen gaan”. Want er was te weinig. “Jullie moeten nog efficiënter worden en nog meer werk zetten. En er komt geen loonsverhoging dit jaar”, omschrijft Van Doesburg de situatie waar het luchthavenpersoneel mee te maken had.

Stakingen

Door het enorme tekort aan personeel nam de werkdruk op Schiphol de laatste jaren alleen maar toe. Dat kwam uiteindelijk tot een uitbarsting. Volgens Van Doesburg “kan dat zeker ook op andere plekken gebeuren”.

Econoom Nic Vrieselaar kan zich dat ook wel voorstellen. “Voor de coronacrisis draaide de Nederlandse economie ontzettend goed en toen spraken we ook al over personeelstekort.” Ook toen uitte zich dat in vele stakingen, weet Vrieselaar. De econoom zegt dat Nederland weer een eenzelfde soort situatie bevindt. Ofwel: er zijn meer vacatures dan werklozen. Daarbovenop komt de torenhoge inflatie. “Het is een tijd waarin werknemers denken: ‘Goh, waar blijft mijn deel, want de portemonnee is steeds leger aan het eind van de maand’.”

Dat verzoek wordt steeds dringender, zeker nu werkgevers staan te springen om personeel. “Als dat niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.”

LEES OOK: Econoom waarschuwt: stakingen Schiphol mogelijk voorbode voor andere sectoren

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer