Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zeelieden herdacht in Rotterdam: ‘Zij hebben strijd geleverd tegen de Duitsers en Japanners’

In het hele land komen mensen samen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. In Rotterdam staan ze vandaag stil bij de Nederlandse zeelieden die zijn omgekomen tussen 1940 en 1945. Ook bij het Nationaal Monument Kamp Vught is er vandaag extra aandacht voor de Nationale Dodenherdenking.

Bij het Nationaal Koopvaardijmonument in Rotterdam, ook wel de Boeg genoemd, werden vandaag om 10.00 uur de omgekomen zeelieden herdacht. "In de strijd tegen de Duitsers en Japanners kun je zeggen dat de grootste Nederlandse inspanning door de Nederlandse koopvaardij is geleverd", stipt maritiem historica Els Jacobs het belang van het monument aan bij Goedemorgen Nederland.

Tijdens de Duitse bezetting waren de meeste Nederlandse schepen buitengaats. De regering kondigde snel een vaarplicht af om ervoor te zorgen dat deze schepen konden helpen. "Om allerlei soorten van goederen, munitie, materiaal, mensen en brandstof naar Europa te brengen om de strijd te winnen van de Duitsers en hetzelfde in Azië van de Japanners."

Historisch besef

Het historische besef over het belang van de zeelieden - of over de algehele geschiedenis van Nederland - is er nauwelijks, vindt Jacobs. En dat terwijl koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte allebei geschiedenis hebben gestudeerd. "In het Nederlandse onderwijs besteden wij er nauwelijks tijd aan. We zouden in Nederland een groter besef mogen hebben."

Kamp Vught

Madeleine van Toorenburg, vicevoorzitter van Kamp Vught - een nationaal monument over het enige concentratiekamp in Nederland tijdens WOII - deelt de mening van Jacobs. "Je kunt kinderen nog meer uitleggen over onze geschiedenis."

En juist daarom is Kamp Vught waar jaarlijks 80.000 kinderen op bezoek komen zo belangrijk, zegt Van Toorenburg. "Er wordt verteld wat er is gebeurd en zij worden overal langsgebracht, zodat het een beeld wordt voor kinderen."

LEES OOK: Herdenking bij Namenmonument: ‘Het kan een brug zijn naar mensen die vroeger leefden’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau