main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 april 2022 — 14:19

Is de vliegschaamte van millennials genoeg om de trein te pakken? ‘Moeilijk als het draait om goedkoop en snel’

Vliegschaamte. Het bestaat echt en veel millennials hebben er last van. Op vakantie met het vliegtuig kan goedkoop en ook razendsnel, maar het gaat wel ten koste van het milieu. De trein is dan een goed alternatief, maar voor een goede daad voor het klimaat moet de reiziger wel een boel inleveren.

Hoogleraar duurzaam vervoer Paul Peeters zegt dat er verbetering moet komen in het ticketsysteem en de aansluitingen en dat ook frequentie van het aantal treinritten omhoog moet om het pakken van de trein aantrekkelijker te maken. “Met name vanuit Nederland naar het oosten. Soms sta je drie of vier uur te wachten voordat er weer eens een snelle trein van Amsterdam naar Keulen rijdt. Dat is wel een beetje dwaas.”

In 2019 gingen 830 duizend Nederlanders op vakantie met de internationale trein. Ruim tien miljoen kozen voor het vliegtuig. In een actieplan van de Europese Commissie om het internationale treinreizen in Europa te verbeteren staat een mogelijke Btw-vrijstelling op treinkaartjes vermeldt en zouden er vijftien nieuwe internationale treinverbindingen moeten komen.

Ambities voor schoner reizen liggen dus wel degelijk op tafel, maar deze ook realiseren is een heel ander verhaal. Zeker als goedkoop en zo snel mogelijk reizen de twee belangrijkste zaken zijn voor de passagier, zegt Peeters bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Infrastructuur

Er valt een hoop te verbeteren aan de infrastructuur. Europese hogesnelheidstreinen kunnen een snelheid aantikken van 320 kilometer per uur. Het probleem is echter dat er op veel trajecten met die snelheid niet gereden kan en mag worden.

Zo ziet het treinnetwerk eruit in Europa waar gereden wordt met een hogesnelheidstrein.

Tekst gaat verder onder afbeelding. 

De komende tijd wordt dat netwerk uitgebreid en verbeterd, zodat de spoorlijnen beter op elkaar aansluiten en treinen sneller kunnen rijden. Dit is hoe het er dan mogelijk uit zou kunnen zien.

Tekst gaat verder onder afbeelding. 

Dit gaat naar schattig een slordige 78 miljard euro kosten. Met als doel om iedereen in 2050 in de trein te krijgen. “Bij goed beleid is dat haalbaar”, reageert Peeters.

Prijskaartje

Niet alleen het punt snelheid, maar ook het financiële plaatje rondom reizen is belangrijk voor millennials. Want welke manier van reizen valt nu goedkoper uit? “Als je een vliegreis tot de basis uitkleedt, dan is dat goedkoper”, geeft Peeters, die zelf altijd met de trein reist, toe.

Een vliegtuig is weliswaar veel duurder dan een trein, “maar de piloot die voorin zit maakt soms wel duizend stoelkilometers per uur, terwijl een trein daar zeker drie uur voor nodig heeft”. De personeelskosten vallen per uur dus hoger uit.

Dan zou een oplossing zijn om de treinen harder te laten rijden. Peeters ziet het anders. “Je kunt ook de milieukosten bij het vliegtuig meerekenen.” Als vliegtuigmaatschappijen accijns moeten betalen op kerosine, kan een vliegticket zomaar met 35 procent stijgen. “Dan wordt het vliegen dus veel duurder. Het is natuurlijk een beetje vreemd dat je voor een paar honderd euro naar Kenia kunt vliegen. Het kost de maatschappij veel meer, dus daar zou je echt paal aan perk moeten stellen.”

Vliegschaamte zit de reislust van millennials nogal eens in de weg. Het spoor kan soelaas bieden. Maar is de trein er wel klaar voor om een serieus alternatief voor het vliegtuig te zijn? Raquel Schilder stapte in de treincoupé en zocht het uit.

Deze of oudere afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next kun je nu hier terugkijken. 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer