VNO-NCW voorzitter Thijssen heet arbeidsmigranten welkom: ‘Wij kunnen niet zonder ze’
De Europese Unie wil de deuren naar Europa openen voor arbeidsmigranten uit Marokko, Egypte en Tunesië. Door de overstap naar Europa te vergemakkelijken hoopt de EU dat de arbeidsmigranten niet meer op een illegale en gevaarlijke manier het continent binnenkomen. Tegelijkertijd hoopt de EU hiermee ook het arbeidstekort in Europa op te lossen.
Met het nieuwe plan van de Europese Commissie kunnen arbeidsmigranten uit Marokko, Egypte en Tunesië digitaal een visum aanvragen. Ook kunnen zij dan eenvoudiger hun familie over laten komen. Indien gewenst kunnen de arbeidsmigranten, na weer een paar jaar in het land van herkomst te hebben geleefd, terugkeren naar Europa.
Nederland vergrijst
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, is tevreden over de plannen van de Europese Commissie. “We komen aan alle kanten mensen tekort op de arbeidsmarkt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst omdat wij vergrijzen”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het is dus hard nodig om de vele openstaande vacatures op te vullen. In Nederland zijn er daarvoor te weinig mensen beschikbaar. “Als wij in onze welvaart willen blijven voorzien, kunnen wij niet zonder arbeidsmigratie.”
Problemen in de samenleving
Of het een nobel streven is van de EU? “Op papier wel, maar in de werkelijkheid is dat niet zo”, reageert rechtsgeleerde Afshin Ellian. Het binnenhalen van arbeidsmigranten kan volgens Ellian namelijk voor de nodige problemen zorgen. Als voorbeeld haalt hij de migrantenstroom uit de jaren 60 en 70 aan, toen werkgevers mensen uit Marokko en Turkije in grote getale naar Nederland haalden. “Nederland was niet voorbereid. Werkgevers hebben niet meer geparticipeerd aan de problemen die zij hebben veroorzaakt in de samenleving.” Zoals integratievraagstukken, werkloosheid, jihadisme, islamisering, re-islamisering, somt Ellian op.
En dat illegale migratie met dit streven van de EU stopt, noemt de rechtsgeleerde “totale waanzin”. Ellian verwacht dat de illegale migratie gewoon doorgaat. “Het heeft juist een aanzuigende werking.”
Tweede Kamerlid namens het CDA Inge van Dijk, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, erkent dat veel sectoren op de arbeidsmarkt handen tekort komen, maar snapt ook de zorgen van Ellian. “We moeten niet blind zijn voor de gevolgen. Als wij die stap zetten, moeten wij ervoor zorgen dat wij voorbereid zijn. Op dit moment zijn wij dat nog niet.”
Europese Commissie
Het idee van de Europese Commissie is echter wel om de mensen die illegaal in Nederland zitten, bijvoorbeeld de veiligelanders die overlast veroorzaken in azc’s, terug te sturen naar het land van herkomst. Als het ware in ruil voor het binnenhalen van legale migranten. “Heel goed dat zij zo’n deal willen doen, maar waarom moet de Europese Commissie een besluit nemen over de arbeidsmarkt in Nederland?”, vraagt Ellian zich af.
Lidstaten hebben wel eigen zeggenschap om te bepalen hoeveel arbeidsmigranten zij binnenhalen. Nederland kan dan bijvoorbeeld een verzoek van de Europese Commissie om migranten toe te laten afslaan.
Ellian vindt het “problematisch” dat de Europese Commissie zich zo opstelt. Omdat de Commissie “vaker heeft aangetoond over het bijzondere talent te beschikken om zichzelf te diskwalificeren en wantrouwen te kweken bij de burgers”. Daarmee doelt Ellian onder meer op het woningtekort in Nederland, dat op deze manier alleen maar groter wordt.
LEES OOK: Bevolking groeit hard vooral door instroom van migranten
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal
- CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
- Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
- Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
- Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!
Podcast WNL Haagse Lobby
Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?
Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:
- Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
- Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
- En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.
Luister via je favoriete podcastapp!
Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…
Lees meerDe voorzitter van de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), is dit weekend opgestapt vanwege een klacht over machtsmisbruik. Volgens Sjoerd…
Lees meerGoed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…
Lees meerTwee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…
Lees meerHet lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…
Lees meerVoorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….
Lees meerDe politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…
Lees meerAVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…
Lees meerDe rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…
Lees meerHet toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…
Lees meerDe omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…
Lees meerBurgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…
Lees meerDoor het hete najaar zorgen vlinders dit jaar voor een tweede generatie aan nakomelingen. De oproep van ecoloog Albert Vliegenthart is dan ook om op…
Lees meerSteeds meer organisaties zullen te maken krijgen met cyberaanvallen, stelt Noortje Henrichs, cyberdeskundige bij Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ze zegt in Goedemorgen Nederland op…
Lees meerDe bedwants teistert Parijs. De bloedzuigende parasiet zorgt voor overlast in bioscopen, ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. De Franse politiek wil strenge maatregelen met…
Lees meer