Groep van extreemrechts wordt steeds groter: ‘Een deel verlangt naar een dictator’
Protesten tegen de overheid worden steeds harder en gevaarlijker. Inlichtingendienst AIVD maakt zich grote zorgen, omdat het risico bestaat dat radicale gedachten uit kunnen groeien tot extreemrechts of jihadistisch geweld.
Een groot deel van de bevolking is 'afgehaakt', zoals het vaker genoemd wordt. Dat is de groep die zich als het ware afzet tegen de overheid en de rest van de samenleving. De vraag rijst in hoeverre je de groep afhakers er weer erbij kan betrekken. "Dat zal op verschillende manieren moeten gebeuren", stelt CDA-Kamerlid Inge van Dijk, die de hand in eigen boezem steekt. "We zeggen dat wij iets gaan regelen en vervolgens duurt het te lang, gaat het mis of worden er fouten gemaakt", vertelt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Van Dijk vindt het derhalve een goed idee dat de overheid "beter moet toetsen" om te kijken of zij de beloftes waar kunnen maken.
Extreemrechts
Het gevaar van alle mensen die afhaken is "dat je sociale cohesie verliest", zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. Het grootste gevaar ligt volgens Ellian op dit moment elders. Namelijk bij "jihadisme, islamitisch terrorisme". Desondanks ziet Ellian de groep van extreemrechts steeds groter worden. "Wel op softe wijze, want de harde manieren zoals je die ziet bij jihadisme zie je hier niet."
Dat neemt de zorgen bij Ellian echter niet volledig weg. "Ik zie dat een deel van de mensen die boos waren op de coronamaatregelen gemakkelijk is overgegaan naar een nieuw complot", doelt Ellian op dat zij Poetin een 'prachtvent' vinden. Diezelfde groep is ook tegen Zelenski, Rutte of een democratie. "Het is hard wat ik zeg, maar een deel daarvan verlangt naar een dictator."
'Nieuw normaal'
Net zoals bij vele andere politici in Nederland zit de mailbox van Van Dijk ook overvol met onwenselijke berichten en vaak is iemand uit de groep 'afhakers' de verzender. "Ik vind het blijkbaar al normaal dat ik de hele dag gespamd wordt met berichten die eigenlijk helemaal niet normaal zijn." Er dreigt een nieuw soort normaal te ontstaan volgens Van Dijk. Een normaal die eigenlijk niet normaal is in haar ogen: "Een intolerante samenleving."
De onvrede die verzameld in de inbox van Van Dijk manifesteert zich ook op sociale media, vaak onder een anoniem account. "Dat heb ik altijd al bijzonder gevonden, dat mensen anoniem van alles de wereld in slingeren", reageert Van Dijk. "Als je een mening hebt dan moet je ook voor je mening als persoon uit durven te komen." Van Dijk ziet het dan ook graag gebeuren dat er snel een einde komt aan alle anonieme accounts op sociale media.
LEES OOK: VNO-NCW voorzitter Thijssen heet arbeidsmigranten welkom: ‘Wij kunnen niet zonder ze’