Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, moet voor millennials ‘de trein de eerste keuze zijn’

Om het milieu een helpende hand te bieden, kunnen millennials beter de trein pakken in plaats van het vliegtuig. Het internationale treinverkeer loopt echter nog niet op rolletjes. Is het mogelijk om alles net zo goed op orde te hebben als in Zwitserland, dat misschien wel het beste treinnetwerk ter wereld heeft?

NS International heeft grote ambities om het internationale treinnetwerk te bevorderen. "De trein moet voor bestemmingen tot 700 kilometer absoluut de eerste keus zijn. Voor treinreizen verder dan 700 kilometer moet de nachttrein het meest logische alternatief zijn", zegt directeur van het spoorwegbedrijf Heike Luiten in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Luiten zegt het al, de trein moet de eerste keuze zijn. Het probleem is echter dat veel reizigers er toch voor kiezen om de auto of het vliegtuig te pakken. Er moet volgens Luiten een aantal dingen anders om die gedachtegang te veranderen. "Meer bestemmingen toevoegen, in hogere frequentie rijden en de reis korter maken."

Om die ambities waar te maken moet er flink geïnvesteerd worden en daar loopt NS International tegenaan. "Er moeten nieuwe moderne treinen komen, maar ook meer treinen", zegt Luiten, die tegelijkertijd benadrukt dat het belangrijk is dat men in Europa ook goed blijft samenwerken. "Daar staan alle seinen voor op groen."

'Verleiden voor de trein te kiezen'

In Frankrijk en Oostenrijk komt het steeds meer voor dat korte binnenlandse vluchten vervangen worden door de trein. Vanaf deze zomer zet ook KLM de trein in voor het traject Amsterdam-Brussel. "Wij willen de laatste reizigers die nu nog het vliegtuig nemen op die korte afstand ook verleiden voortaan voor de trein te kiezen", vertelt Luiten.

Over wat er dan precies nodig is om dit te bewerkstelligen, zonder reizigers het gevoel te geven dat zij iets moeten inleveren, is Luiten stellig: "Stoppen met vliegen." Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak dient de reis tussen Amsterdam en Brussel als transfervlucht, weet Luiten. "Dus je moet zorgen voor een goede aansluiting van vlucht op trein of andersom."

Level playing field

Luiten zou graag willen dat er meer een "level playing field komt tussen rail en air". Bijvoorbeeld door een gelijk belastingsysteem op vliegen in te voeren en om eensgezind te werken met subsidies. "Dat is uit balans gegaan", legt de NS-topvrouw uit. "Daarbij kun je je echt afvragen of vliegen voor 25 euro naar een verre bestemming wel gezond is. Zeker als je kijkt naar de duurzaamheidsdoelstellingen die wij nastreven als Nederland en binnen Europa."

Vliegschaamte zit de reislust van millennials nogal eens in de weg. Het spoor kan soelaas bieden. Maar is de trein er wel klaar voor om een serieus alternatief voor het vliegtuig te zijn? Raquel Schilder stapte in de treincoupé en zocht het uit.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau