Ophef over twitterban van Geert Wilders: ‘Het is een grote black box’
Volgens Twitter kan een tweet van PVV-leider Geert Wilders, gericht aan de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif, niet door de beugel. Twitter heeft Wilders daarom geschorst.
Twitter is van mening dat Wilders de regels rond haatdragend gedrag heeft overtreden. Wilders had het in de tweet onder meer over ‘het geweld van de intolerante ideologie die de islam heet’. De PVV-leider kan zijn account binnen 12 uur terugkrijgen, maar daarvoor moet hij wel een aantal van deze tweets verwijderen en dat wil hij niet. Wilders is daarom in beroep gegaan tegen de schorsing.
In de samenleving is er inmiddels verontwaardiging ontstaan over de actie van Twitter. Onder meer de chef politiek van de NOS Dominique van der Heyde laat via het platform zelf weten het er niet mee eens te zijn.
Geert Wilders speelt al ruim 18 jr een rol in onze democratie. Of je zijn mening nu wel of niet op prijs stelt, hij vertegenwoordigt veel Nederlandse kiezers. Bovendien wordt hij al jaren ernstig bedreigd, ook via sociale media. https://t.co/HsctpdywpQ
— D⭕️minique v.d. Heyde (@DominiqueHeyde) April 24, 2022
Onduidelijke gronden
Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, is ook geschrokken van de ban. "Het is niet duidelijk op welke gronden iemand wordt geschorst. Ook als je kijkt naar het verleden dan zijn er wel meer tweets geplaatst die veel erger zijn qua toon, maar die accounts zijn niet geschorst. Het is een grote black box wanneer Twitter wel in actie komt en wanneer niet", zegt de Europarlementariër in Goedemorgen Nederland.
De politiek zowel in binnen- als in buitenland en ook op Europees niveau is al jaren in gesprek met techgiganten. De bedrijven krijgen steeds meer macht en dat heeft al gezorgd voor meerdere rechtszaken. Maar echt iets tegen die alsmaar groeiende macht doen, blijft lastig voor de politiek.
LEES OOK: Meer stakingen bij KLM dreigen: ‘KLM zit vast aan een bezuinigingsopgave’