Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Herkozen Macron moet laten zien dat hij ‘ook de mensen die op Le Pen hebben gestemd heeft begrepen’

Redactie

Emmanuel Macron is met 58,55 procent van de stemmen wederom als winnaar uit de bus gekomen bij de Franse presidentsverkiezingen. Zijn rechtse uitdager Marine Le Pen was in de tweede ronde kreeg 41,45 procent van de stemmen. De opkomst lag rond de 72 procent. "Hij zal nu met zijn plannen moeten laten zien dat hij ook de mensen die op Le Pen hebben gestemd heeft begrepen", zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

Hij moet laten zien dat problemen zijn met de koopkracht, en dat er Franzen zijn die wel meekomen en Fransen die niet meekomen. "En de Fransen die niet meekomen hebben hun heil gezocht bij iemand die ook nog eens staat voor extreemrechts. Dat wil niet zeggen dat al die mensen extreemrechts zijn, maar misschien wel de wanhoop nabij. En welke antwoorden gaat hij op die uitdagingen geven? Dat wordt echt zijn grote nationale uitdaging", zegt De Lange in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dominante rol in Europa

"In Europa zijn we natuurlijk blij dat er iemand zit die investeert in die samenwerking, want dat was met Le Pen niet gebeurd." Maar juist die pro-Europese houding van de president maakt hem niet erg populair in eigen land. Toch denkt De Lange dat Macron zijn dominante rol in Europa behoudt. "Europa draait voor een deel op wat wij de Frans-Duitse as noemen. Hij zal daar misschien ook wel zijn kans ruiken, want de Duitsers hebben een moeilijke coalitie van drie partijen waar echt wel bonje is, bijvoorbeeld ook over Rusland", zegt De Lange. De sociaaldemocraten staan daar echt op de rem als het gaat om wapenleveranties. Dus die zijn een beetje verdeeld, wat voor hem een kans biedt om wel echt weer 'de grote man' te zijn."

Macron heeft ten opzichte van de presidentsverkiezingen in 2017 qua steun van de Franse bevolking flink moeten inboeten. Vijf jaar geleden kreeg hij nog 66,1 procent van de stemmen. In zijn overwinningstoespraak zei Macron een president "voor alle Fransen" te willen zijn en de "woede van de stemmers van Le Pen" te willen adresseren.

"En dat gaat zijn opdracht worden", zegt De Lange. Want Frankrijk is een verdeeld land. Er zijn veel Fransen, "misschien wel meer dan ooit", die niet gestemd hebben op de mens Macron of zijn programma, "maar omdat hij geen Le Pen is", aldus de Europarlementariër.

Extreemrechts tegenover extreemlinks?

En dat baart zorgen. Frankrijk is een land met een presidentieel systeem, met twee stemrondes. "In de eerste ronde stemmen Fransen 'met hun hart'. En daar blijven er twee van over", zegt De Lange.

Haar grote zorg zit hem deze verkiezingen in de eerste ronde, want het had een haartje gescheeld of de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon leider van La France Insoumise, had tegenover Macron gestaan. "Hij had twee procentpunten minder dan Le Pen in de eerste ronde, dus hij was bijna in de tweede beland. Het is dus niet ondenkbaar tegenwoordig in Frankrijk dat je een volgende keer extreemlinks tegen extreemrechts krijgt." Dan is het hele politieke midden weg, zegt De Lange. "En dan gaat je democratie heel moeilijk functioneren. Dus Macron moet wel aan de bak."

Het belangrijkste wat we de komende jaren gaan zien van Macron zijn volgens Esther de Lange "initiatieven als het gaat om de agenda op defensiegebied op het gebied van klimaatverandering, en het laten functioneren van de economie".

LEES OOK: De Franse presidentsverkiezingen: ‘Een botsing tussen stad en platteland’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau