JA21: toekomst Nederlandse luchtvaart staat op het spel door kabinetsplannen
Schiphol en KLM dreigen in te krimpen door de stikstofbeperkingen waar de luchtvaart zich volgens minister van Financiën Sigrid Kaag aan moet houden. "Daardoor staat de hele hub-functie van KLM, waardoor het bedrijfsmodel van KLM mogelijk blijft, onder druk. En dat gaat ten koste van tienduizenden banen", vertelt JA21-Kamerlid Maarten Goudzwaard aan WNL.
JA21 ziet de nieuwe kabinetsplannen voor Schiphol als een "teloorgang van onze nationale trots" en presenteert daarom vandaag zelf haar eigen Actieplan Luchtvaart, naast Goudzwaard ook geschreven door Kamerlid Derk Jan Eppink. "Wij als JA21 zeggen: Sta achter de luchtvaart, sta achter KLM, sta achter Schiphol, want zij zijn een enorme banenmotor en het is een bedrijf waar we trots op zouden moeten zijn."
Economische voordelen en vestigingsklimaat
Volgens de partij staat de toekomst van de Nederlandse luchtvaart op het spel nu Kaag KLM wil laten "degraderen" tot een regionale luchtvaartmaatschappij. "Steeds weer wordt de luchtvaartsector neergezet als een gedateerde en vervuilende sector", zo schrijven Eppink en Goudzwaard in het voorwoord van hun actieplan. "Men kijkt echter niet naar alle economische voordelen en het vestigingsklimaat wat KLM en Schiphol de Nederlandse samenleving bieden." Volgens JA21 wegen deze baten op tegen de schadelijke effecten van de luchtvaart.
Schiphol als thuisbasis van KLM
JA21 wil Schiphol als thuisbasis van KLM behouden, net als een uitgebreid netwerk van directe lange- afstandsvluchten vanaf de Nederlandse luchthaven. Ook moet Nederland KLM blijven waarderen als "onze nationale trots" en moet de luchtvaartmaatschappij waar nodig door de Staat ondersteund worden. Verder moet het aandelenpakket in Air France - KLM door de Staat uitgebreid worden en moet het stemmingsrecht binnen Air France – KLM gelijkgetrokken worden. Want: "Een Nederland zonder luchtvaart is als een zwaan zonder vleugels", zo schrijven de Kamerleden.
LEES OOK: Luchtvaartsector kritisch op verhogen luchtvaarttaks: ‘Zorgt niet voor beter milieu’