Helft van jongeren wil af van vijfdaagse werkweek: ‘Goed voor economie om met energie naar werk te gaan’
De vijfdaagse werkweek is steeds minder van deze tijd. Maar liefst zes op de tien hoger opgeleide jongeren vindt het een achterhaald idee. Bij lager opgeleide jongeren is dat aantal vier op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van Indeed
De reden dat jongeren zich liever niet wagen aan een vijfdaagse werkweek is omdat de balans tussen werk en privé beter is als zij minder dagen werken. Het is een trend die zich de laatste jaren ook steeds meer ontwikkeld. Sinds 2003 is het aantal mensen dat tussen de 28 en 35 uur werkt verdubbeld.
In de praktijk lijken veel werkgevers ook bereid te zijn om mensen voor kortere uren aan te nemen om op die manier toch de openstaande vacatures op te vullen en werknemers aan zich te binden. Verzekeraar Achmea heeft zelfs de fulltime werkweek van 36 uur verlaagd naar 34 uur. Vakbond CNV wil nog een stap verdergaan en pleit al sinds 2019 voor een 30-urige werkweek.
Goed voor de economie
"Het is goed voor de economie als wij allemaal met energie naar het werk kunnen gaan", reageert econoom Mirjam Bani bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zij legt uit dat hoeveel een economie kan groeien in de basis afhangt van hoeveel mensen er werken en hoeveel uren zij werken. "Maar ook hoe productief wij zijn in die uren."
Er zijn twee effecten volgens Bani. "Als wij minder werken hebben wij minder tijd dat wij productief zijn. Maar als wij meer werk kunnen doen in de tijd dat wij wel werken, dan werkt dat in tegengestelde richten en is dat juist positief."
Oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn begrijpt heel goed dat steeds meer jonge mensen ervoor kiezen om minder te werken. "Het is een goed ding. Je maakt veel meer mee van het opgroeien van je kinderen. Het is allemaal wat meer in balans, ook tussen man en vrouw."
LEES OOK: Boodschappen veel duurder geworden in laatste halfjaar