main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 april 2022 — 15:43

Er worden minder huizen verkocht, maar prijzen stijgen onverminderd door: ‘We verwachten dit jaar een stabilisatie’

Voor het eerst sinds lange tijd worden er volgens het CBS minder huizen verkocht, maar de huizen die verkocht worden gaan nog steeds voor recordprijzen weg. De grote vraag blijft wanneer die toch eens gaan zakken, maar dat kan niemand voorspellen, zo zegt econoom bij de ING Mirjam Bani. Maar: “Wij verwachten zelf dat dit jaar we naar een stabilisatie van de prijzen toegaan.”

Die verwachting is enerzijds gebaseerd op de hogere hypotheekrentes, maar de stijgende inflatie speelt ook mee. “Want de koopkracht gaat daardoor ook op de woningmarkt achteruit”, legt Bani uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En er is ook het belangrijke effect van het sentiment op de woningmarkt en de onzekerheden rondom de oorlog. Wat gaat dat doen met de economie? Dat maakt dat mensen voorzichtiger zullen zijn met de aankoop van een woning.”

‘Ik verwacht dat ze weer terugkomen’

Makelaars zien nu al dat voorheen overvolle bezichtigingen minder druk worden. “Het zijn minder bezichtigingen, maar wel van hogere kwaliteit. Mensen zijn beter voorbereid”, zegt makelaar Amber Nooij erover. “Ik verwacht dat de zoekers die over zijn, wat nerveus zijn en nu eigenlijk afhaken wel weer terugkomen. Ze willen toch een nieuw huis, ze willen wonen, maar ze wachten even af totdat de rente stabiliseert en dat er meer inzicht is wat er met de oorlog gaat gebeuren” aldus Nooij.

Maar het interessante aan de woningmarkt is dat er heel veel factoren van invloed zijn op wat de prijzen gaan doen, en dat er tegelijkertijd ook heel veel onzekerheden zijn, zegt Bani. “Zo ook met de rentes: we weten het niet. We hebben in de afgelopen maanden gezien dat er een stijgende trend zit in de hypotheekrentes. Ik kan me juist voorstellen dat dat een zekere haast onder woningzoekenden oproept die al ver zijn in het proces, dat ze denken: ik wil nu kopen voordat het nog harder gaat stijgen.”

Hypotheekrente

De stijgende hypotheekrente maakt het voor jonge starters nog moeilijker om aan een woning te komen. Na jarenlange daling is de rente weer terug op het niveau van 2017. Zou het kunnen zijn dat die hogere hypotheekrente de prijs toch gaat drukken?

Kan het dat de hoge hypotheekrente de prijs toch drukt? “Afgelopen jaren zagen we dat de hypotheekrente steeds verder daalde”, zegt Bani. “Dat maakte het kopen van een woning goedkoper. We zien nu het tegenovergestelde, en dat maakt dat je enerzijds minder kunt lenen maximaal, maar ook dat je woonlasten omhooggaan en dat je een lagere prijs kunt bieden als je je maandlasten gelijk wil houden.”

LEES OOK: De oorlog in Oekraïne zorgt voor ‘tegengestelde effecten’ op de Nederlandse woningmarkt

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in