main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 maart 2022 — 12:15

De oorlog in Oekraïne zorgt voor ‘tegengestelde effecten’ op de Nederlandse woningmarkt

Hogere bouwkosten, minder nieuwbouw, stijgende hypotheekrentes en tienduizenden Oekraïense vluchtelingen die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Het zijn allemaal gevolgen voor de Nederlandse woningmarkt vanwege de oorlog in Oekraïne. “Daar gaan wij zeker last van hebben. De bekende distributieketens staan onder druk”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het hangt er volgens Boelhouwer ook vanaf hoe lang de oorlog nog duurt, maar de problemen zijn nu al zichtbaar op de Nederlandse woningmarkt. “Ontwikkelaars en bouwers kunnen eigenlijk geen contracten meer opstellen voor de lange termijn. Er komen ook nog tienduizenden mensen deze kant op en dat ga je niet met de bestaande voorraad oplossen.”

Productie onder druk

“Op de lange termijn komt de productie onder druk te staan”, sluit de hoogleraar af. Daarmee doelt hij op het feit dat Oekraïne en Rusland twee belangrijke leveranciers zijn, voor met name stoffen en producten die nodig zijn in de bouwsector. Denk aan metalen en hout.

Econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar gaat daar verder op in. “Die aanleveringsketens hadden al last van corona. Metaal -en houtprijzen waren voor de oorlog al opgelopen en zijn nu verder opgelopen. Het is lastiger om eraan te komen en dat zorgt er aan de ene kant voor dat het moeilijker en duurder wordt om te bouwen. Want je hebt tekorten en hele hoge prijzen.”

Invloed Oekraïense vluchtelingen

Vrieselaar denkt echter niet dat de vluchtelingenstroom uit Oekraïne ervoor zorgt dat de druk op de woningmarkt extra of heel erg vergroot wordt. “Waarschijnlijk gaan de Oekraïense vluchtelingen op korte termijn niet de reguliere huizenkopers, starters en doorstromers tegenkomen. Zij zoeken echt meer naar gezinswoningen.”

De vluchtelingen komen vooral terecht op plekken als vluchtelingenkampen, leegstaande kantoorpanden of bij mensen thuis. Daarnaast hopen zij, als de oorlog voorbij is, ook terug naar Oekraïne te kunnen, zo vertelt de econoom.

Tegengestelde effecten

Vrieselaar ziet tegengestelde effecten in de huidige crisis op de huizenmarkt. “Aan de ene kant zie de rente oplopen door de hoge inflatie. Dan kun je als huishouden minder lenen, dus ook minder betalen voor een huis. Je ziet ook de klap die de economie te verduren krijgt door deze oorlog. Dan kunnen mensen terughoudender worden.” In beide gevallen kan het de huizenmarkt volgens Vrieselaar wat afkoelen.

Aan de andere kant zorgt de stroom van vluchtelingen en het feit dat er moeilijker gebouwd kan worden juist weer voor extra druk op de woningmarkt, verklaart de econoom. “Het kan echt alle kanten op.”

Veel is dus nog onduidelijk en onzeker, stelt Vrieselaar. “Wat wij wel weten is dat wij nu verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar minder hard groeit, maar nog steeds wel aardig blijft groeien en dat de werkloosheid laag blijft.” En dat zijn voor veel mensen belangrijke impulsen om heb toch over de streep te trekken een grote aankopen te doen. “Zoals bijvoorbeeld een huis.”

Huizenprijzen blijven stijgen

Vrieselaar doet nog een teleurstellende mededeling voor mensen die een woning willen kopen: “Wij verwachten dat de huizenprijzen dit jaar blijven stijgen. Wij gaan ervan uit dat de huizen dit jaar zo’n 17 procent duurder zullen zijn dan vorig jaar.”

Zelfs voor mensen met een dubbel modaal inkomen gaat het lastig worden om toe te slaan op de huizenmarkt. “Dat is 77 duizend euro. Dan kun je ongeveer 415 duizend euro lenen. Maar huizen zijn op dit moment zo’n 430 duizend euro.”

LEES OOK: Noodtoestand in vluchtelingenopvang, druk opgevoerd door komst Oekraïners

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer