main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 maart 2022 — 12:15

De oorlog in Oekraïne zorgt voor ‘tegengestelde effecten’ op de Nederlandse woningmarkt

Hogere bouwkosten, minder nieuwbouw, stijgende hypotheekrentes en tienduizenden Oekraïense vluchtelingen die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Het zijn allemaal gevolgen voor de Nederlandse woningmarkt vanwege de oorlog in Oekraïne. “Daar gaan wij zeker last van hebben. De bekende distributieketens staan onder druk”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het hangt er volgens Boelhouwer ook vanaf hoe lang de oorlog nog duurt, maar de problemen zijn nu al zichtbaar op de Nederlandse woningmarkt. “Ontwikkelaars en bouwers kunnen eigenlijk geen contracten meer opstellen voor de lange termijn. Er komen ook nog tienduizenden mensen deze kant op en dat ga je niet met de bestaande voorraad oplossen.”

Productie onder druk

“Op de lange termijn komt de productie onder druk te staan”, sluit de hoogleraar af. Daarmee doelt hij op het feit dat Oekraïne en Rusland twee belangrijke leveranciers zijn, voor met name stoffen en producten die nodig zijn in de bouwsector. Denk aan metalen en hout.

Econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar gaat daar verder op in. “Die aanleveringsketens hadden al last van corona. Metaal -en houtprijzen waren voor de oorlog al opgelopen en zijn nu verder opgelopen. Het is lastiger om eraan te komen en dat zorgt er aan de ene kant voor dat het moeilijker en duurder wordt om te bouwen. Want je hebt tekorten en hele hoge prijzen.”

Invloed Oekraïense vluchtelingen

Vrieselaar denkt echter niet dat de vluchtelingenstroom uit Oekraïne ervoor zorgt dat de druk op de woningmarkt extra of heel erg vergroot wordt. “Waarschijnlijk gaan de Oekraïense vluchtelingen op korte termijn niet de reguliere huizenkopers, starters en doorstromers tegenkomen. Zij zoeken echt meer naar gezinswoningen.”

De vluchtelingen komen vooral terecht op plekken als vluchtelingenkampen, leegstaande kantoorpanden of bij mensen thuis. Daarnaast hopen zij, als de oorlog voorbij is, ook terug naar Oekraïne te kunnen, zo vertelt de econoom.

Tegengestelde effecten

Vrieselaar ziet tegengestelde effecten in de huidige crisis op de huizenmarkt. “Aan de ene kant zie de rente oplopen door de hoge inflatie. Dan kun je als huishouden minder lenen, dus ook minder betalen voor een huis. Je ziet ook de klap die de economie te verduren krijgt door deze oorlog. Dan kunnen mensen terughoudender worden.” In beide gevallen kan het de huizenmarkt volgens Vrieselaar wat afkoelen.

Aan de andere kant zorgt de stroom van vluchtelingen en het feit dat er moeilijker gebouwd kan worden juist weer voor extra druk op de woningmarkt, verklaart de econoom. “Het kan echt alle kanten op.”

Veel is dus nog onduidelijk en onzeker, stelt Vrieselaar. “Wat wij wel weten is dat wij nu verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar minder hard groeit, maar nog steeds wel aardig blijft groeien en dat de werkloosheid laag blijft.” En dat zijn voor veel mensen belangrijke impulsen om heb toch over de streep te trekken een grote aankopen te doen. “Zoals bijvoorbeeld een huis.”

Huizenprijzen blijven stijgen

Vrieselaar doet nog een teleurstellende mededeling voor mensen die een woning willen kopen: “Wij verwachten dat de huizenprijzen dit jaar blijven stijgen. Wij gaan ervan uit dat de huizen dit jaar zo’n 17 procent duurder zullen zijn dan vorig jaar.”

Zelfs voor mensen met een dubbel modaal inkomen gaat het lastig worden om toe te slaan op de huizenmarkt. “Dat is 77 duizend euro. Dan kun je ongeveer 415 duizend euro lenen. Maar huizen zijn op dit moment zo’n 430 duizend euro.”

LEES OOK: Noodtoestand in vluchtelingenopvang, druk opgevoerd door komst Oekraïners

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer