main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 april 2022 — 10:41

Boodschappen veel duurder geworden in laatste halfjaar

De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn het laatste halfjaar met maar liefst 11 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK, waar het AD over schrijft. Nederlanders kopen nu veel vaker huismerken en gaan frequenter naar goedkopere supermarkten. De slager en de visboer zijn uit de gratie.

Eind augustus betaalden de onderzoekers van GfK voor een winkelwagentje met 55 basislevensmiddelen – zoals brood, fruit, melk, kaas, maar ook wijn en tandpasta – precies 100 euro. Deze maand moesten ze voor hetzelfde karretje 111,30 euro afrekenen. Een gemiddeld gezin met twee kinderen doet jaarlijks voor 7000 tot 8000 euro aan boodschappen. Dat houdt in dat zij nu zo’n 800 euro duurder uit zijn per jaar.

Sinds de jaarwisseling stegen de prijzen het hardst. Voor het wagentje met 55 basisproducten moest bij de kassa nu 7 euro meer worden afgerekend. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne.

‘Er is iets heel geks aan de hand’

“Het belangrijkste effect van de oorlog op de Nederlandse economie loopt niet via de directe handel met Rusland, want die is relatief klein, maar dat loopt via de prijzen”, zegt econoom bij de ING Mirjam Bani erover bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als de prijzen stijgen hebben huishoudens gewoon minder te besteden aan andere producten, als ze meer moeten betalen aan energie of boodschappen.”

Met name de lagere inkomensgroep zal op een gegeven moment moeten bezuinigen of eerder in de problemen kunnen komen als gevolg van deze prijsstijgingen, zegt Bani. “Er is iets heel geks aan de hand. Tijdens de coronacrisis hebben we met zijn allen, en vooral de hogere inkomens, veel meer gespaard. En die kunnen de hogere prijzen ook compenseren met dat eerdere gespaarde geld.” Dat zorgt dus voor een zekere ongelijkheid, aangezien de lagere inkomens dit niet kunnen.

LEES OOK: Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer