Domper voor huizenkopers: hypotheekrente blijft in razendsnel tempo oplopen
De stijging van de hypotheekrente gaat in een razendsnel tempo omhoog. De reden dat de rente zo snel en zo hard stijgt komt door de inflatie, die op zijn beurt weer wordt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Die uit zich weer in hoge energierekening en steeds duurder wordende voedselproducten.
Vanaf februari wordt de rente alsmaar hoger en is terug op het niveau van 2017. Het einde van de stijging is nog niet in zicht, volgens deskundigen. De verwachting is zelfs dat de hypotheekrente voorlopig nog blijft stijgen, "omdat de risicopremies op financiële markten vanwege de oorlogsdreiging zijn gestegen", zegt woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro tegen De Telegraaf. "Hypotheekverstrekkers moeten hierdoor hogere kosten maken als zij geld ophalen voor de hypotheken die zij verstrekken."
Rente
De rente die iemand betaalt bij het kopen van een huis is gemiddeld 2,39 procent als de rente voor tien jaar is vastgezet. Dat is dan mét Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Vorig jaar lag dat percentage een stuk lager, op 1 procent. Wie de rente vastzet op 20 jaar met NHG krijgt met een gemiddelde rente van 2,78 procent te maken, voorheen was dat 1,3 procent.
Wie ervoor kiest een huis te kopen en zonder NHG rente vast te zetten op tien jaar krijgt een rente van 2.71 procent. Bij 20 jaar is het 3,16 procent. Beiden liggen een procentpunt hoger dan vorig jaar.
'We zien een afzwakkende economische groei'
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt ondertussen dat Centrale Banken op de rem moeten trappen, door bijvoorbeeld de rente te verhogen. "Op dit moment zie je dat de inflatie helemaal uit de hand loopt. Op het moment dat de inflatie zo hard stijgt, moet je er wel iets aan doen", zegt beursjournalist Corné van Zeijl bij Goedermorgen Nederland op NPO 1. Bijvoorbeeld door de vraag in de economie af te laten nemen, door de rentestijging. "Minder vraagt betekent minder stijgende prijs."
De huizenmarkt kan volgens Van Zeijl "best wel een stootje hebben", omdat de "vraag naar huizen erg groot" is. Het betekent wel dat de vraag naar huizen sterk zal worden afgeremd. "Naast de effecten van de Oekraïne-oorlog en de covid-effecten in China, zie je dat het allemaal effecten zijn die ervoor zorgen dat de economische groei wat lager wordt. Voorlopig zien wij nog geen recessie, maar wel een duidelijk afzwakkende economische groei."
LEES OOK: ABN AMRO: komend jaar forse daling in aantal huizenverkopen