Rode Kruis: honderdduizenden vluchtelingen in zuidwesten Oekraïne
Het Rode Kruis heeft in het zuidwesten van Oekraïne, waar het relatief rustig is, te maken met een enorme vluchtelingenstroom. Dat zegt coördinator noodhulp van het Rode Kruis Arnold van der Werff in Goedemorgen Nederland. "Het gaat om honderdduizenden mensen." Veel Oekraïners uit de Donbas-regio trekken daar weg vanwege het grootscheeps Russische offensief in het oosten en zoeken een veilig heenkomen in eigen land.
"We zien een extra stroom van vluchtelingen uit de Donbas", zegt Van der Werff. "Dat leidt onmiddellijk tot een stroom richting deze regio. Toen ik uit Nederland vertrok waren we daar met het Rode Kruis druk met het opvangen van mensen die naar Nederland waren gereisd. We hadden het toen over ongeveer 30.000 mensen. Hier zit meer dan het tienvoudige aan vluchtelingen, alleen al in deze regio."
Niet alleen mensen uit de Donbas-regio trekken naar rustigere gebieden in Oekraïne, ook keren steeds meer mensen terug naar huis. Maar vaak hebben de voorzieningen geleden onder gevechten of Russische beschietingen. "De mensen hier hebben behoeften aan eten, middelen om in eigen hygiëne te voorzien, een goede plaats om te verblijven en gezondheidszorg en psychosociale zorg."
'Geen geld voor luiers'
Vluchtelingen hebben ook vaak niet de financiële middelen om in hun behoeften te voorzien, zegt Van der Werff. "Mensen laten niet alleen hun huis maar ook hun baan achter. Dat betekent dat ze ook niet over inkomsten beschikken. Ze hebben niet altijd de middelen om eten te kopen of luiers voor hun kinderen. Voor het Rode Kruis is het een enorme hulpmissie."
Volgens Van der Werff, die zelf in Oekraïne is aan de grens met Slowakije, zijn delen van het oosten van het land nog steeds bereikbaar voor het Rode Kruis, maar wordt het werk er voor zijn collega's met de dag ingewikkelder. Ondertussen werden gisteren verschillende steden in rustigere gebieden, zoals Lviv, door Russen beschoten. "Het was relatief veilig, maar de inslagen bemoeilijken het werk."
Propaganda
Volgens hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst zijn hulpverleners in Oekraïne steeds vaker het slachtoffer van Russische propaganda. "De oorlog draait heel erg om propaganda en symboliek. Dat is nu ook met hulpverlening het geval."
Vanuit Rusland "wordt er desinformatie gegeven alsof het Rode Kruis niet genoeg zou doen", zegt ze. "Ze creëren het beeld dat het de schuld is van het Rode Kruis dat mensen niet kunnen evacueren uit steden. Dat is onzin, maar het helpt niet voor de Rode Kruis om vrijelijk te kunnen opereren, zeker in die moeilijke gebieden", aldus Hilhorst.