main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 april 2022 — 10:14

Russen sluiten Marioepol af: burgers moeten een pas hebben op straat

Russische troepen sluiten de wegen van en naar de bezette stad Marioepol af. Iedereen die nog in de stad is, moet met een pas gaan werken. Heb je die pas niet, dan mag je je niet meer bewegen tussen districten van de stad en vanaf volgende week überhaupt niet meer op straat zijn. Zo’n honderd inwoners stonden al in de rij om zo’n pas te krijgen. Volgens de Oekraïense president Zelenski zijn de Russen bezig met het opbouwen van separatistische staten in bezette gebieden, waarbij ook de Russische munteenheid, de Roebel, wordt gebruikt.

Peter Wijninga, Defensie-expert van HCSS, beschouwt dit als een voorbereiding op een blijvende bezetting. “We kennen zo’n pas in Nederland nog van de Duitse bezetting; toen hadden we de ausweis. Voor de Russen is het met zo’n pas gemakkelijker om te controleren wat er in deze gebieden gebeurt”, zegt Wijninga.

Het gevolg is dat het moeilijker is om berichten binnen te krijgen vanuit Marioepol. Burgers in Marioepol wacht een heftige strijd, vreest Wijninga. Het ultimatum dat Poetin eerder stelde, hebben de militairen laten passeren: ze blijven de stad verdedigen, waardoor de gevechten dus blijven doorgaan. Kans dat burgers daarbij gewond of dood raken, ”is best wel groot”, aldus Wijninga.

Azov-brigade

Deze militairen maken deel uit van een hele stevige club van vechters, genaamd de Azov-brigade, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Dit zijn vechters tot aan de dood. Wat hebben zij ook te winnen bij overgave? Volgens de Russen zijn zij de nazi’s in Oekraïne.” Ondanks het leed van de Oekraïense bevolking in Marioepol blijft er daarom gevochten worden.

Ook in andere steden gaan de gevechten door. Zo vonden er vannacht aanvallen plaats op de West-Oekraïense stad Lviv plaats en is Kiev ook nog niet veilig, geeft Wijninga aan. ”Zo wordt de druk op de Oekraïense regering in stand gehouden.”

LEES OOK: Opnieuw doden in Charkov door Russische beschietingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Advocaten Donny M. aan het woord: ‘Hij is slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem’

Donny M. is geen monster, maar slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem. Dat zei advocate Sjanneke de Crom tijdens de laatste zittingsdag in…

Lees meer

Welke plichten heb je als getuige?

Stel, je fiets naar huis of je loopt naar je auto en voor je ogen wordt iemand beroofd. Je ziet hoe de dader toeslaat en…

Lees meer

Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer