main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
17 april 2022 — 13:55

Oekraïense troepen in Marioepol blijven zich verdedigen

Oekraïense troepen in Marioepol zullen de havenstad blijven verdedigen, ondanks het ultimatum dat Rusland ze zaterdag heeft gegeven. Dat zegt een adviseur van de burgemeester van Marioepol volgens CNN in een reactie op de oproep van het Russische ministerie van Defensie aan de laatste verdedigers van de stad om zich over te geven.

Het ultimatum hield volgens het Russische staatspersbureau TASS in dat de verdedigers in de vroege ochtend de wapens moesten neerleggen. Ze zouden dan tot 13.00 uur (Nederlandse tijd) krijgen om zich over te geven met de belofte dat hun levens worden gespaard. Inmiddels is het ultimatum dus verlopen.

“Zaterdagavond hebben de bezetters aangekondigd dat ze de overgebleven troepen de kans geven zich over te geven”, aldus adviseur Petro Andrjoesjtsjenko op Telegram. “Maar vandaag blijven onze verdedigers volhouden”.

In Russische handen

Zaterdagavond meldde het ministerie dat Marioepol grotendeels in Russische handen is. De laatste verdedigers zouden zich hebben verschanst in een enorme staalfabriek in het oosten van de stad, aan de Zee van Azov. Volgens Rusland gaat het om leden van het nationalistische Azovbataljon en om buitenlandse huurlingen.

Volgens Andrjoesjtsjenko klopt dat niet. Oekraïense verdedigers zouden zich ook nog elders in de stad bevinden. CNN kon dit niet onafhankelijk verifiëren.

LEES OOK: Her en der keren vluchtelingen terug naar Oekraïne

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Straks: WNL In de Kantine

Wieger Hemmer en Fidan Ekiz ontvangen weer live vanuit Saam aan de Maas in Rotterdam spraakmakende gasten bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen ze de politieke week door;
  • Amerikakenner en VVD-senator Koen Petersen over de verkiezingen in Amerika;
  • Caveman Patrick van der Jagt woonde twintig jaar op straat;
  • Vader en dochter Martin en Floortje van Waardenberg over de film Opa Cor;
  • De column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag om 17 uur naar NPO Radio 1 of kom langs in Rotterdam voor een hapje en een drankje en woon de uitzending gratis bij!

17.00 - 19.00 uur
Advocaten Donny M. aan het woord: ‘Hij is slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem’

Donny M. is geen monster, maar slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem. Dat zei advocate Sjanneke de Crom tijdens de laatste zittingsdag in…

Lees meer

Welke plichten heb je als getuige?

Stel, je fiets naar huis of je loopt naar je auto en voor je ogen wordt iemand beroofd. Je ziet hoe de dader toeslaat en…

Lees meer

Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer