Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ruimte vol met puin is een cruciaal probleem: ‘We gaan terug in de tijd’

De ruimte zit vol met satellieten, maar vooral ook vol met puin. Nu er de komende jaren nog duizenden lanceringen gepland staan, kan de ruimte bomvol raken. Met alle gevolgen van dien. "Er is straks zoveel puin, dat wij niks meer kunnen lanceren en dan ga je terug in de tijd", zegt journalist Marjolijn van Heemstra bij Op1 op NPO 1.

De mens is heel afhankelijk van alle satellieten die zich om de aarde banen. Inmiddels zweven er zoveel rond en is het rondom de aarde "ontzettend druk", vertelt Heemstra. "En de komende jaren worden er nog tienduizenden satellieten gelanceerd." De reden hierachter is omdat "ruimtebaronnen de hele wereld heel snel internet willen geven", doelt Heemstra onder meer op ondernemer Elon Musk.

Tekst gaat verder onder tweet

Een prima idee, vindt Heemstra, maar zij vraagt zich tegelijk af of elke aardbewoner elke dag en nacht supersnel internet moet hebben. De problemen in de ruimte stapelen zich namelijk op nu er steeds meer puin door de ruimte zweeft. "Sommige dingen zakken wel naar beneden en verbranden in de atmosfeer, maar de drukte neemt exponentieel toe."

Kesslersyndroom

Een reden waarom de ruimte vol raakt met puin komt volgens Heemstra "doordat de ruimte van niemand is en dus van iedereen". Dat staat in het Ruimteverdrag. "Maar die komt uit 1967 en is eigenlijk niet gemaakt op de commercialisering van de ruimtevaart." Met andere woorden: "alle problemen en vragen die er nu zijn, worden daar niet in beantwoord", aldus Heemstra.

Een van de problemen waar de journalist naar refereert zijn botsingen. Zij haalt het Kesslersyndroom aan. "Dan heb je een satelliet die botst. Dat veroorzaakt ruimtepuin, dat ook weer botst. Zo krijg je nog meer puin en nog meer puin."

Op een gegeven moment is er dan zoveel pijn, dat "wij niet meer kunnen lanceren". Wanneer die tijd aanbreekt is nog onbekend, maar als dat gebeurt, "zitten wij vast in een schil van afval en ga je terug in de tijd". Heemstra bedoelt daarmee, doordat er niet meer gelanceerd kan worden, men onder andere het contact verliest met satellieten. "Dan is er geen internet meer, je verliest je navigatie." En ook de weersvoorspellingen worden moeilijk. "Super cruciaal", zegt Heemstra. Al helemaal nu er steeds meer klimaatverandering optreedt.

Opruiming

Ruimtevaartorganisaties zijn druk met de opruiming bezig, maar het probleem is niet zomaar op te lossen. Zeker niet omdat er ontzettend veel geld te verdienen valt in de ruimte. Heemstra vraagt zich af, aangezien de ruimte zo belangrijk is, waarom er geen gesprek wordt gevoerd over de inrichting daarvan. "De hele infrastructuur wordt nu bepaald door een paar mannen. Het is absurd. Het is het laatste gebied dat aan iedereen toebehoord en dat wordt helemaal volgeschoten."

LEES OOK: André Kuipers pleit voor een Europees ruimtestation


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau