Kabinet wil schoolvakanties omgooien: ‘De zomer een week korter, de kerst een week langer’
Als het aan de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs ligt, gaat in de nabije toekomst voor scholen de kerstvakantie een week langer duren en wordt de zomervakantie met een week ingekort. Op deze manier hoopt Dennis Wiersma te voorkomen dat scholen de deuren moeten sluiten als in het najaar corona weer oplaait. Dat laat hij weten in Op1 op NPO 1.
"We gaan deze optie bekijken", zegt Wiersma, die benadrukt dat er nog geen definitief besluit over genomen is. Eerst wil Wiersma met alle betrokken partijen om tafel gaan om over deze optie te praten.
De minister gaat verder: "De grootste frustratie was dat je van ene op andere moment moest thuisblijven." En dat had een negatieve impact op het onderwijs. "De vertragingen namen toe", zegt Wiersma. "Daar moeten wij rekening mee houden, dus is het goed om iets met de vakanties te doen. Bijvoorbeeld de zomervakantie een weekje korter en in de kerst een weekje langer."
Tekst gaat verder onder tweet
Het kabinet wil de schoolvakanties omgooien vanwege de coronapiek in de winter. De kerstvakantie wordt een week langer, de zomervakantie een week korter. Minister @DennisWiersma: “Mijn grootste doel is dat we het onderwijs kunnen openhouden. Dit is een van de opties.” #Op1 pic.twitter.com/qIOiZMHVLc
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) April 15, 2022
Wiersma zegt dat het "grootste doel is om het onderwijs open te houden". Vorig jaar was daar tijdens de coronacrisis nogal vaak discussie over. "Die discussie werd vaak heel last minute gevoerd. Iedereen werd er door overvallen en iedereen kreeg er buikpijn van." Daarom wilt Wiersma er nu eerder over praten. "Voor de zomer gaan wij definitief kijken wat we gaan doen."
Overige opties
De schoolvakanties omgooien is niet de enige optie die op tafel ligt, laat Wiersma weten. "Het is goed om met het hele onderwijs te kijken wat werkt. Het is goed om van hen te weten wat nu wel werkt en wat niet."
Scholen hebben bijvoorbeeld al gewerkt met zelftesten of halve klassen. Of dat sommige groepen thuisbleven. "Er zijn veel opties en ze zijn niet allemaal even goed bevallen", reageert de minister, die aangeeft dat het hier om een coronabeleid gaat en nogmaals het belang van vroegtijdig het gesprek voeren aanstipt. "Het is jammer als wij ons laten verrassen in het najaar".
LEES OOK: Kabinet haalt ingrepen uit coronawet: scholen niet zomaar dicht