Kamermeerderheid wil killerdrones: ‘Militair gezien kunnen zij bijzonder effectief zijn’
De Tweede Kamer denkt na over het bewapenen van drones, ook wel killerdrones genoemd. Dit zijn onbemande vliegtuigen die op grote afstand bestuurd worden en raketten en bommen kunnen gooien. De meerderheid in de Kamer is er voorstander van om dit soort drones voor de Nederlandse krijgsmacht aan te schaffen, dat schrijft De Telegraaf.
Nederland heeft recent vier dronevliegtuigen ingekocht, maar die kunnen alleen als verkenner ingezet worden. Deze zijn dus niet bewapend. Coalitiepartijen als VVD, CDA en de ChristenUnie, maar ook oppositiepartijen als PVV, JA21 en SGP vinden dat die drones snel omgebouwd moeten worden als de defensie daar ook enthousiast over is. Volgende week wordt hiervoor een motie ingediend.
Effectief
"Militair gezien kunnen zij bijzonder effectief zijn", zegt kolonel Han Bouwmeester bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de killer drones. De kolonel gebruikt als voorbeeld de oorlog in Oekraïne, waar het Oekraïense leger ook gebruikt maakt van dit soort drones. "Die hebben de kolonne van 60 kilometer lang, die ten noorden van Kiev stond, constant bestookt." Ook boven het vliegveld ten noorden van de hoofdstad, in Hostomel, hebben de killer drones "enorm effectief" opgetreden.
Volgens Bouwmeester is het dus een effectief wapen en met een meerderheid in de Tweede Kamer is het goed mogelijk dat de Nederlandse defensie hier binnenkort beschikking over krijgt. "In principe kan dat wel. Ze krijgen nu ook meer geld", zegt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen.
Informatie
Het klinkt een beetje alsof de drone er nu alleen maar is als verkenner en dan doe je eigenlijk niet mee, vertelt Vrijsen. "Maar degene die het meeste weet, wint in de oorlog. Spionagedrones zoals deze zijn nog belangrijker dan dat je ook kunt schieten. Je informatiepositie zegt alles."
Bouwmeester is het niet eens met Vrijsen en legt uit waarom. "Ik onderschrijf niet geheel dat degene met de beste informatiepositie wint. Natuurlijk moet je veel informatie hebben en streef je informatiedominantie na, maar je zult er uiteindelijk ook wat tegen moeten doen."