Nederland wil zwaardere wapens leveren aan Oekraïne: ‘Zeer de vraag of Nederland voldoende overheeft’
Nederland is bereid om zwaardere wapens aan Oekraïne te leveren en komt daarmee de wens van president Zelenski tegemoet. Maar wat voor wapens kan defensie nog kwijt, nu de wapenvoorraden daar slinken? Die vraag werpt De Telegraaf vandaag op.
"Wat je niet hebt kun je ook niet leveren. Dus het is maar zeer de vraag of Nederland voldoende capaciteit overheeft, overtollig materiaal heeft, dat geschikt is voor Oekraïne", zegt ook defensie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland. "Dat durf ik op dit moment niet te zeggen."
Door jarenlange bezuinigingen heeft de Nederlandse krijgsmacht maar beperkt wapens en munitie in de kast liggen en daarom moet het kabinet op zoek naar creatieve manieren om Oekraïne te helpen. "We zitten in de fase dat wapens rechtstreeks bij de fabriek worden besteld", bevestigt een Haagse bron tegenover de krant.
Minister Kajsa Ollongren (Defensie) schreef in februari al aan de Tweede Kamer dat de levering van wapens en radarsystemen voor "verdringingseffecten op de capaciteit van defensie zorgt". Nederland kan simpelweg niet ál het wapentuig aan Oekraïne geven. Defensie moet zelf ook nog kunnen oefenen en wapens achter de hand houden voor een eventuele dreiging.
'Oekraïne zal dat hard nodig hebben'
Oekraïne kan in ieder geval niet zonder zwaardere wapens, zegt defensie-expert Wijninga. "Zeker als je er vanuit gaat dat de strijd zich voornamelijk in de Donbas gaat afspelen en dat daar de focus van de Russen komt te liggen", legt hij uit. "Dat zal een zware strijd zijn, met zware wapens, tanks, kanonnen maar ook voldoende luchtafweer. Ik denk dat we meer activiteit van de Russische luchtmacht in dat gebied gaan zien, dus Oekraïne zal dat hard nodig hebben."
Het idee is nu dat er op Europees niveau meer samengewerkt gaat worden. Zo heeft Slowakije besloten om een S-300-luchtafweersysteem aan Oekraïne te geven. Daarmee kan kan Oekraïne straks Russische vliegtuigen uit de lucht schieten. In ’ruil’ daarvoor krijgt Slowakije de komende tijd modernere Patriot-luchtafweer van Nederland en Duitsland. Oekraïne is bovendien gewend om met het luchtafweersysteem uit Slowakije te werken.
Los hiervan heeft Duitsland ook besloten zelf zwaardere wapens aan Oekraïne te leveren. Buitenlandminister Annalena Baerbock sprak zich daar gisteren voor uit. De regering in Berlijn was eerder nog huiverig voor wapenleveranties aan het door Rusland aangevallen land, maar stuurde inmiddels al lichter wapentuig, zoals luchtafweerraketten en machinegeweren.