Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Veel Hilversumse redacties waren anti-Fortuyn’

Redactie

Dankzij de AVROTROS-serie 'Het jaar van Fortuyn' blikt de oudere generatie terug op een bijzondere periode, en maakt de jongere generatie kennis met Pim Fortuyn. Cees Wijburg heeft een klein rolletje in de serie, als nieuwslezer en dus zichzelf; hij was namelijk jarenlang werkzaam bij onder meer de radionieuwsdienst van het ANP en de Wereldomroep. Op de dag dat Fortuyn werd vermoord had hij dienst bij VRT. "Ik was in shock", vertelt hij In de Kantine op NPO Radio 1.

Als journalist maakte Wijburg op veel Hilversumse redacties mee dat men erg "anti-Fortuyn was", zo vertelt hij. Daarom was zijn eerste reactie, toen hij op de redactie hoorde dat de politicus was neergeschoten: "Dit is precies wat jullie willen", zo zegt hij. "Ik liep weg en dacht: ze maken een grap."

Dat zei hij in een opwelling, geeft hij toe. "Niemand wil dit. Niemand wil het geweld in deze proportie. Maar dat bepaalde mensen hem het zwijgen op wilde leggen is een feit."

Fortuyn was een van de weinige politici die toentertijd buiten de gebaande paden durfde te treden, zegt Wijburg. "Het valt me op dat dit 20 jaar na dato nog altijd zo'n enorm topic is." Hij vraagt zich af hoe het komt dat dit nog steeds zo leeft.

LEES OOK: Herman Brusselmans wil tot zijn dood blijven schrijven, ook al is hij ‘gecanceld’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau