main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 9 april 2022 — 21:19

De Invictus Games starten volgende week: ‘Hopelijk met Oekraïense delegatie’

Voorzitter van de Invictus Games, Mart de Kruif, is hard bezig om ook een Oekraïense delegatie op zijn sportevenement te krijgen. “We kijken nu of we ze hier veilig heen kunnen halen. Daarnaast moeten ze natuurlijk voldoende getraind zijn.” De Invictus Games is een sportevenement voor ex-militairen die gewond zijn geraakt, fysiek of mentaal. Het zal gehouden worden van 16 tot en met 22 april op en rond het Zuiderpark in Den Haag.

500 deelnemers uit zeventien landen doen mee aan de verschillende disciplines, waaronder zitvolleybal en rolstoelrugby (aanraders, volgens De Kruif). ”Het is ontzettend bijzonder om mee te maken”, zegt De Kruif. ”Je ziet hoe deze mensen boven zichzelf uitstijgen en hoe dat hun levens verandert.”

Oud-nieuwslezer Cees Wijburg kent ook veel belang toe aan de Invictus Games. Tijdens zijn werk heeft hij veel narigheid moeten voorlezen, geeft hij aan, onder meer over oorlogsslachtoffers. Toen is hij bij zichzelf te rade gegaan wat hij vanuit zijn positie voor deze doelgroep kan betekenen. Vervolgens sloot hij zich aan bij de organisatie van de Invictus Games. Nu wil hij samen met onder meer De Kruif het sportevenement blijvend voortzetten. ”Ook omdat symptomen zoals PTSS alleen nog maar zullen toenemen.”

LEES OOK: Herman Brusselmans wil tot zijn dood blijven schrijven, ook al is hij ‘gecanceld’

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer