Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Defensie onderzoekt ‘dienstplicht’ naar Scandinavisch model

Peter Visser

Om het tekort aan militairen tegen te gaan kijkt het ministerie van Defensie naar de mogelijkheid om een 'dienstplicht' in te voeren naar Zweeds en Noors voorbeeld, meldt de Telegraaf. Het model levert de Scandinavische landen duizenden extra soldaten per jaar op.

In Nederland is op dit moment een kwart van de militaire functies niet ingevuld, zo'n 9000. Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) wil daarom de animo voor de krijgsmacht vergroten en kijkt nadrukkelijk naar Zweden en Noorwegen, schrijft de krant. Sinds de Russische inval in Oekraïne is de staat van Defensie weer hoog op de agenda komen te staan.

Zweden selecteert sinds 2018 ieder jaar 4000 jongeren die zich vrijwillig aanmelden na een oproep in de brievenbus. Ze krijgen een basisopleiding van elf maanden en blijven daarna oproepbaar. In Noorwegen wordt een vergelijkbaar model gehanteerd. Door middel van een vragenlijst selecteert het land de achttienplussers die gemotiveerd zijn om te dienen.

Het levert de krijgsmacht daar jaarlijks 7500 militairen op. In Zweden gaat het ieder jaar om 4000 extra jongeren die onder de wapenen komen. Vooral over het Zweedse model wordt binnen het Nederlandse minister al een aantal maanden met enthousiasme gesproken. Het zorgt niet alleen voor meer aanvoer, maar biedt jongeren een beeld van de carrièremogelijkheden bij Defensie.

Momentum

"Ze hebben op dit gebied al jaren een probleem", zegt parlementair journalist van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het tekort bij Defensie. "Het enige wat nu helpt is het momentum. Als er mensen zijn die aan het front in Oekraïne willen vechten, zullen er ook meer mensen zijn die zich nu geroepen voelen om zich aan te sluiten."

Smits vindt dienstplicht "een groot woord" voor het systeem dat de Scandinavische landen hanteren. Ze benadrukt dat het niet gaat om een plicht. "Het is op een iets dwingendere manier een oproep doen aan mensen", besluit ze.

Geen plicht

Defensieminister Kajsa Ollongren liet eerder al weten te willen "kijken hoe je het aantrekkelijker maakt voor jonge mensen om een paar jaar bij Defensie te leren en te werken", zo zei ze in Op1. Ze is geen uitgesproken voorstander van een actieve dienstplicht, voegde ze daaraan toe.

LEES OOK: Defensieminister Ollongren bekijkt mogelijkheid ‘soort dienstplicht’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau