De Nederlandsche Bank: geen grote steunmaatregelen vanwege inflatie
De overheid moet terughoudend reageren op de roep om staatssteun vanwege de hoge energieprijzen. "Ondernemen betekent aanpassen. Dat moeten wij burgers ook doen", zegt directielid van De Nederlandsche Bank Olaf Sleijpen in het economieprogramma Stand van Nederland Generatie Next, dat vanavond om 21:05 wordt uitgezonden op NPO 2.
Vandaag maakte het CBS bekend dat de inflatie in de maart vergeleken bij dezelfde maand een jaar geleden is opgelopen tot 9,7 procent. Dat is de hoogste jaarlijkse prijsstijging in ruim 40 jaar.
Volgens Sleijpen moet de overheid niet meer geld in de economie pompen met subsidies of belastingverlaging. De centrale banken in de ECB moeten de hoeveelheid geld in de economie proberen actief te beperken. "Het belangrijkste mandaat van de centrale banken is prijsstabiliteit. Dat kunnen we bereiken door het verhogen van de rente. Dat doet op korte termijn pijn, omdat bedrijven minder makkelijk aan geld kunnen komen, maar als je langer wacht en de inflatie gaat door, dan gaat het nog meer pijn doen."
Als de politiek tóch bepaalde sectoren wil compenseren voor de hoge energieprijzen zou dat doelgericht moeten gebeuren vindt Sleijpen: "Ik zou zeggen: koppel het dan aan de duurzaamheidsambities van het kabinet. Die hadden we toch al met elkaar."
Door de enorme energieprijzen overweegt bijna de helft van de Nederlandse glastuinbouwers te stoppen. De oorlog in Oekraïne leidt tot nooit eerder vertoonde prijsstijgingen. Millennial Jill Bleiksloot ziet dat de zwartste scenario's van De Nederlandsche Bank dreigen uit te komen. Zal de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne overgaan in een voedselcrisis?
Je ziet de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next donderdagavond om 21:05 op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.
LEES OOK: De inflatie is ongekend hoog, maar wat betekent dat eigenlijk?