Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wie draait er op voor de hogere bouwkosten? ‘Oekraïne-clausule’ zorgt voor onzekerheid

Redactie

Aannemers voegen tegenwoordig bepaalde bepalingen toe aan contracten. Daarmee schuiven ze de extra bouwkosten die veroorzaakt worden door de oorlog in Oekraïne door naar de volgende in de keten. Hierdoor weet niemand wat de uiteindelijke kosten zijn en dreigen opdrachtgevers af te haken. Daarmee kan de bouw van nieuwe woningen stagneren. Dat schrijft De Telegraaf.

Niet alleen de energiekosten, maar ook de bouwkosten schieten omhoog. Zo is hout en ruw staal nu al een stuk duurder dan voorheen. In de zogenoemde Oekraïne-clausule, opgesteld door de vereniging Bouwend Nederland, dekt een aannemer zich in voor schaarste aan grondstoffen en bouwmaterialen en de daardoor ontstane leveringsproblemen.

Onzekerheid

Als opdrachtgevers, zoals projectontwikkelaars en woningcorporaties, akkoord gaan met de Oekraïne-clausule, hebben aannemers recht op een vergoeding van de extra bouwkosten die veroorzaakt worden door de oorlog. Wanneer de oorlog de aanvoer van bouwmaterialen hindert, kunnen ze een verlenging van de oplevertermijn krijgen. Normaal gesproken treden er dan boeteclausules in werking.

Maar dit biedt voor veel opdrachtgevers te weinig zekerheid, aangezien de eindprijs op deze manier onbekend is. Het adviesbureau voor vastgoedbeleggers Capital Value waarschuwde maandag al dat deze onzekerheid er misschien voor zorgt dat de bouw van 25.000 woningen op de lange baan worden geschoven, zo schrijft Trouw.

'Huizen nog onbetaalbaarder'

"Er komt weer een element bij waardoor de huizen nog onbetaalbaarder worden voor heel veel mensen", zegt Adam Elzakalai, VVD-wethouder Wonen in Lelystad. "Er zijn natuurlijk meerdere elementen die de prijs van een woning bepalen", legt hij uit Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat zijn de grondstoffen, de plek en de waarde van de grond waar de woning op staat. Aan één van die drie knoppen moet worden gedraaid als je de prijs op een acceptabel niveau wil houden."

LEES OOK: Voorzitter van stichting Mobilisation for Environment Johan Vollenbroek: kabinet brengt eigen bouwagenda in gevaar


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau