main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Stand van Nederland - 5 april 2022 — 16:10

Woningeigenaren zien woonlasten harder stijgen dan huurders

De woonlasten voor woningeigenaren stijgen dit jaar harder dan die voor huurders. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn Atlas van de Lokale Lasten. Woningeigenaren zijn dit jaar 2,9 procent meer kwijt, voor huurders stijgen de lasten met 1,9 procent.

Gemiddeld zijn de kosten voor lokale lasten voor woningbezitters 1486 euro. Daarvan gaat 904 euro naar de gemeente, 189 euro naar de provincie en 392 euro naar het waterschap. Tilburg is met een totaalbedrag aan lokale lasten van 1162 euro het goedkoopst. Huizenbezitters in Bloemendaal zijn met 2405 euro het duurst uit.

OZB

Huizenbezitters zien in Landsmeer en Papendrecht de onroerendezaakbelasting (ozb) het hardst stijgen met respectievelijk 31 en 27 procent. In Weesp, dat op 24 maart onderdeel werd van de gemeente Amsterdam, daalt die belasting juist met 39 procent.

Huurders betalen geen ozb en zijn ook minder heffingen verschuldigd aan het waterschap. In een deel van de gemeenten hoeven ze ook geen rioolheffing te betalen. Dat leidt tot gemiddelde woonlasten van 893 euro. Daarvan gaat 424 euro naar de gemeente, 189 euro naar de provincie en 280 euro aan het waterschap. In Nijmegen zijn huurders met 544 euro het minste kwijt, in Wassenaar met 1226 euro het meest.

Lokale lasten

Andere lokale lasten zijn de toeristenbelasting en de hondenbelasting. Het aandeel gemeenten waar toeristen moeten betalen voor hun verblijf is gestegen naar 89 procent en de belasting zelf werd gemiddeld 4,3 procent hoger. De hondenbelasting werd juist gemiddeld 10 procent lager. Bovendien zette de trend van het afschaffen van de hondenbelasting door. In minder dan de helft van de gemeenten moeten baasjes nog die speciale belasting voor het bezit van hun hond of honden voldoen.

LEES OOK: Kabinet overweegt bouwlocaties met dwang aan te wijzen om woningnood op te lossen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer