FNV wil loonstijging vanwege stijgende inflatie: ‘Wij zijn bang voor een loon-prijsspiraal’
De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) doet een oproep om de lonen te verhogen. Dat wil de vakbond vanwege de alsmaar stijgende energierekening en duurder wordende boodschappen. Volgens FNV komen veel werknemers niet meer rond en is het aan de werkgever om daar iets aan te doen.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want veel werkgevers hebben twee zware coronajaren achter de rug. Ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca, kampen ook met de inflatie en zien zich genoodzaakt dit door te berekenen in de prijzen. Anders kunnen zij het hoofd niet meer boven water houden.
Loon-prijsspiraal
Er ontstaat als het ware een negatieve spiraal, anders gezegd een loon-prijsspiraal. De inflatie zorgt voor hogere kosten en die zorgen weer voor hogere prijzen. Om de hogere kosten op te vangen, moeten de lonen stijgen. Maar omdat de lonen stijgen, maken ondernemers weer meer kosten en dat ziet men later weer terug in de verkoopprijs. "Wij zijn bang voor zo'n loon-prijsspiraal en dat willen wij juist niet", zegt financieel journalist van het FD Jean Dohmen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Loonstijging
Ondanks het feit dat dit probleem op de loer ligt, wil de FNV de lonen verhogen. De vakbond geeft aan dat de lonen al jarenlang achterblijven op de economische groei en dat bedrijven daarvan profiteren. De situatie wordt nu echter nijpender nu de kosten in de supermarkt stijgen.
Dohmen begrijpt de oproep wel, maar voegt eraan toe dat het een lastig verhaal is. De inflatie valt voor heel het jaar namelijk uit op ruim 7 procent, verwacht de Rabobank. "Vanuit het kabinet valt daar niet tegenop te compenseren. En om het hele verlies met loonstijgingen goed te maken, dat zie ik niet gebeuren."
Ongelijke verdeling
Dohmen vertelt dat de inflatie en ook de koopkrachtdaling "heel ongelijk" neervalt. Als voorbeeld de stijgende energie -en gasprijzen. Niet iedereen voelt deze klap, vanwege een contract dat vóór de prijsstijging is afgesloten. "Die voelen geen centje pijn, maar profiteren wel van de verlaging van de BTW op gas en elektriciteit van 21 naar 9 procent over een paar maanden." Ook mensen in een goed geïsoleerd huis voelen de pijn minder, vertelt de financieel journalist.
Ook blijkt dat een kwart van de Nederlanders geef buffer heeft om klappen op te vangen, gaat Dohmen verder. "Dat zijn over het algemeen mensen met een laag inkomen."
'Als inflatie daalt, dalen niet meteen de prijzen'
De vraag rijst wat dan precies de oplossing is om de inflatie tegen te gaan. Dohmen legt uit dat als er sprake is van economische groei en de energieprijzen stabiliseren of dalen, de inflatie ook daalt, want "die zit vooral in de sterk gestegen energieprijzen".
Dat wil echter niet zeggen dat ook meteen de prijzen zakken. "Dat zeggen veel economen ook. Van de prijsstijging komen wij niet zomaar af."