Winterpret in Nederland: ‘Top vijf dikste sneeuwdekken in april ooit gemeten’
Veel delen van Nederland zijn vandaag bedekt met een flinke laag sneeuw. Vooral in de Veluwe kan men genieten van de nodige sneeuwpret. In de loop van de dag zal de sneeuw echter wel verdwijnen. Daarnaast hebben deze weersschommelingen ook weer hun effect op de natuur en het dierenrijk.
Bij de Hoge Veluwe en ook in Gelderland ligt op sommige plekken vijftien centimeter sneeuw, vertelt Jordi Huirne, weerman van Weer.nl bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Daarmee staat dit jaar ook in de top vijf met dikste sneeuwdekken in april ooit gemeten."
Andere delen van het land moeten het doen met één tot vier centimeter sneeuw. Wie dus echt van de sneeuw wilt genieten, moet er snel bij zijn. "Nu sneeuwt het nog in het zuiden. In het westen, midden en noorden begint het droog te worden en daar valt ook geen sneeuw meer bij. In het zuidoosten langs de oostgrens blijft het de hele dag nog een beetje door sneeuwen", zegt Huirne, die verwacht dat het zeker tot de middag nog wit blijft het oosten en zuiden van het land. "Hoe verder je naar de kust gaat, hoe sneller de sneeuw in drab zal overgaan."
Effect op natuur
Het is in het verleden wel eens voorgekomen, dat er sneeuw viel in april, maar het is geen dagelijkse kost. Het kwam dus een beetje als een verrassing, zeker omdat men in Nederland een week eerder nog genoot van de lentezon.
Zulke plotselinge temperatuurverschillen hebben zo hun invloed op de natuur. "Dieren die net uit hun winterslaap zijn gekomen, kruipen toch weer even terug naar hun winterschuilplaats", zegt Jaël Bergwerff, boswachter Staatsbosbeheer. Er zijn ook dieren die al wat langer uit hun winterslaap zijn ontwaakt. "Die verliezen toch een stukje energie op deze manier."
De dieren hebben meer last van de kou en niet zozeer van de sneeuw, vertelt Bergwerff. "De sneeuw zorgt namelijk voor een isolerend dekentje, zeker voor de planten. Dat helpt juist tegen de kou."