main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 april 2022 — 11:30

Werkgevers en vakbonden zijn het eens over thuiswerken: ‘In onderling overleg’

Thuiswerken blijkt een blijvertje. Werkgevers en werknemers zijn het eens geworden dat voltijds op kantoor werken niet meer van deze tijd is. Werknemers krijgen meer zeggenschap over waar ze hun werkzaamheden uitvoeren, maar daarover moeten ze wel in overleg met hun werkgever. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet.

De SER, waarin vakbonden en ondernemersorganisaties samen adviezen opstellen voor het kabinet, adviseert dat de werkgever verzoeken van de werknemer tot wijziging van de arbeidsplaats binnen de Wet flexibel werken beoordeelt. Bedrijven houden daarbij nog wel ruimte voor maatwerk.

Ook vindt de SER het een goed idee om daar collectieve afspraken over te maken met de ondernemingsraad of via een cao. De raad stelt voor het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ in lijn met het advies aan te passen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben veel werknemers vaker thuisgewerkt. Dat werd ook geadviseerd door het kabinet, om besmettingen te voorkomen. Veel medewerkers hebben aangegeven ook na de pandemie vaker thuis te willen werken.

‘Veel meer samenhang’

Het advies van de SER stemt werkgevers positief, zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland. “Er was een ambitie vanuit de Tweede Kamer om er een eenzijdig recht voor de werknemer van te maken, dus dat de werknemer zelf kon bepalen of hij of zij thuis kon werken of niet. Dat gaat voor veel werkgevers te ver”, legt hij uit. “Nu vanuit de SER zie je dat het veel meer samenhangt. Het is in onderling overleg. Redelijk en billijk, waarbij natuurlijk een werknemer zijn werkgever kan vragen, maar die werkgever ook kan toetsen aan zijn bedrijfsbeleid, van ‘past dit eigenlijk wel in ons bedrijfsbeleid’.”

Dat is volgens Vonhof precies het evenwicht wat nodig is. “In deze context is dit een hele goede oplossing.”

LEES OOK: Met het vervallen van het thuiswerkadvies zijn de files weer terug: ‘We zien weer spitsen van 400 kilometer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer