Vakmensen zijn steeds meer nodig: ‘Realiseren dat je ook in het MBO topprestaties kunt leveren’
De schaarste aan vakmensen op de arbeidsmarkt neemt toe. Dat komt mede doordat er veel mbo-studenten na hun studie besluiten om door te stromen naar het hbo. Daarnaast is er vaak een beperkt aantal beschikbare opleidingsplekken en is in sommige sectoren de kans op het vinden van een baan klein. Het idee om met slechts een mbo-diploma op zak de arbeidsmarkt te betreden, lijkt een steeds onaantrekkelijker beeld te worden.
"Wij moeten ons realiseren dat je ook in het mbo topprestaties kunt leveren. Van topchef, topmonteur tot topbloemenschikker. Niets komt van de grond in Nederland als wij niet het mbo hebben en de vakmensen die ze opleiden", aldus onderwijsminister Robbert Dijkgraaf tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
VVD-Kamerlid Zohair El Yassini sluit zich bij de woorden van Dijkgraaf aan. "Mbo is vakmanschap. Als er iets gefikst moet worden, kun je niet zelf zomaar even de gereedschapskist pakken." El Yassini benadrukt dat Nederland de mbo'ers "ook echt nodig heeft". "Als mbo'ers, die dagelijks bezig zijn met Nederland overeind te houden morgen stoppen met werken, dan hadden wij gisteren al een probleem. Zij zijn de ruggengraat van onze samenleving."
Financieel aantrekkelijk
El Yassini ziet de waardering voor de mbo'ers toenemen, maar hoort nog steeds verhalen dat ouders teleurgesteld zijn als hun kind een vmbo-advies krijgt. "Ik denk dan, dit is de toekomstige miljonair die aan de bak gaat en een prachtig vak leert."
Om met een term als miljonair te gooien is overigens niet overdreven. Ook de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof is "ervan overtuigd" dat iemand na zijn of haar mbo-opleiding veel geld kan verdienen. "Zeker als ze ondernemer worden."
Arbeidskrapte
Vooral in de technieksector is de arbeidskrapte aanzienlijk. Opleidingen zijn er wel, maar de kans op een baan is klein. "Het kan niet zo zijn dat in tijden van enorme tekorten, je opleidingen hebt waar grote instromingen zijn die eigenlijk opleiden voor de kaartenbak van de UWV", aldus het Kamerlid.
De VVD'er vindt dat er meer openheid moet zijn richting de jongeren. Het verhaal moet duidelijk zijn dat er minder opleidingsplekken zijn, omdat de kans dat iemand straks aan de slag kan op de arbeidsmarkt laag is. "Daarom moeten wij kritisch kijken of er niet te veel opleidingsplekken zijn."
Tegelijkertijd stijgt het aantal beperkte plekken bij de technische opleiding. Daar maakt El Yassini zich ook zorgen om. Hij doet daarom een oproep aan de technische sector om te blijven samenwerken, zodat het aantal stageplekken hoog blijft. "Dan zorgen wij ervoor dat die jongeren ook echt opgeleid worden, om de tekorten die wij nu hebben op te vangen."
VVD-Kamerlid @ZelYassini doet een oproep aan de technische sector om te blijven samenwerken, zodat het aantal stageplekken hoog blijft. "Dan zorgen wij ervoor dat die jongeren ook echt opgeleid worden, om de tekorten die wij nu hebben op te vangen." #WNL pic.twitter.com/Z46TwNYw03
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 1, 2022