main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 maart 2022 — 08:46

Russen trekken zich terug rond Tsjernobyl én Kiev, Oekraïne vertrouwt Moskou niet

Russische troepen trekken zich terug van de oude, in 1986 ontplofte kerncentrale in het Noord-Oekraïense Tsjernobyl. Dat zeggen Amerikaanse inlichtingendiensten. De manschappen hadden het complex in de regio van de Oekraïense hoofdstad Kiev kort na het begin van hun invasie vijf weken geleden veroverd.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie trekken de militairen in de richting van Belarus, een Russische bondgenoot. Het is nog onduidelijk of iedereen vertrekt. Het Pentagon ziet ook andere troepenverplaatsingen weg van Kiev. De Amerikanen houden er rekening mee dat een deel naar het oosten van Oekraïne moet om daar verder te vechten.

Enkele dagen geleden verlieten de Russen na een korte bezetting al de stad Slavoetitsj, waar personeel woont van de kerncentrale van Tsjernobyl.

Hergroepering Russen

In de buurt van Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv is een hergroepering van Russische troepen aan de gang, zegt het ministerie van Defensie in Moskou. Na de onderhandelingen van afgelopen week zei het Kremlin de militaire operaties tegen Kiev en Tsjernihiv drastisch terug te schroeven, ter ondersteuning van de vredesonderhandelingen.

Volgens Moskou worden de manschappen verzameld om zich te gaan richten op andere gebieden en de “bevrijding” van de separatistische Donbas-regio in het oosten van het land.

Volgens de militaire leiding van Oekraïne gaat het slechts om een rotatie van Russische eenheden, bedoeld om Oekraïense eenheden te misleiden. “We vertrouwen geen mooie verbale constructies”, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij zei dat de onderhandelingen “nog niets concreets” hebben opgeleverd. Zelenski twijfelt daarom aan de Russische beweringen dat troepen zich terugtrekken.

De Britse inlichtingendiensten zeggen dat het Russische leger nog steeds alle posities rond Kiev heeft gehouden en dat maar een klein aantal militairen is vertrokken.

Niet zomaar verlichting sancties

Volgens Kiev worden de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland vrijdag voortgezet. Dat gebeurt via een videoverbinding, nadat gesprekken eerder deze week juist weer fysiek plaatsvonden, in de Turkse stad Istanboel. Rusland wil pas weer in één ruimte om de tafel nadat er verder is gewerkt aan een verdrag tussen beide landen.

Het is nog afwachten of het tot een akkoord komt en waar dan toe wordt besloten. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft alvast laten weten dat de sancties tegen Rusland intact blijven als er in het akkoord staat dat Oekraïne een deel van het grondgebied moet afstaan (aan Rusland).

Rusland zou de Krim, een schiereiland in het zuiden dat al sinds 2014 wordt bezet, willen inlijven. Ook eist Rusland dat Oekraïne de Donbas-regio als onafhankelijk erkend. Voor Rutte is dat een “onacceptabele” grens. Wil Rusland een verlichting van de sancties, dan moet het land de soevereiniteit van het grondgebied van Oekraïne erkennen, zei de premier.

Eisen Rusland ‘echt onaanvaardbaar’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian begrijpt het standpunt van Rutte. De eisen van Rusland zijn “echt onaanvaardbaar in het nationaal recht”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Tot voorkort was het ook voor de Russische federatie onaanvaardbaar om gebruik van fors geweld een stukje land een andere soevereine natie te bezetten en te annexeren.”

Als je toegeeft aan de eisen van Rusland, dreigen er daarnaast “gewelddadige conflicten in ook Zuidoost Azië”, zegt Ellian. Hij waarschuwt voor een domino-effect. “China heeft claims richting Taiwan, maar ook richting een aantal andere gebieden en eilanden. Ook Iran heeft claims, net als Saoedi-Arabië. Allerlei volkeren hebben claims op elkaar en gaan dan met wapens hun recht halen.”

Hij verwacht daarom dat het Westen zich hard blijft opstellen tegenover Rusland. “Aan deze bombardementen en het uithongeren en doden van mensen om ze te dwingen een verdrag aan te gaan, zoals Hitler deed, mag je niet toegeven. Dat gaat de Europese Unie niet doen. Ook de Verenigde Staten gaan de sancties niet verzwakken. Dat is de realiteit voor Rusland”, aldus Ellian.

LEES OOK: Hoe belangrijk is de bemiddelaarsrol van Erdoğan? ‘Ik denk niet dat hij de man is die Poetin kan stoppen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhoog gegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer

Sterft de ambachtelijke klomp straks een langzame dood? ‘Bijna niemand loopt er nog dagelijks op’

Klompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…

Lees meer

Kluun gaat in gesprek met Tweede Kamer over btw-verhoging op boeken

Schrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…

Lees meer

NSC-kamerlid Welzijn pleit voor crisiswet om woningtekort aan te pakken: ‘We moeten de regie écht kunnen pakken’

Het kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…

Lees meer

PvdA-prominent Rob Oudkerk: ‘Fuseren met GroenLinks is het einde van de PvdA’

Een groeiend aantal PvdA-prominenten spreekt zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn…

Lees meer

Defensieminister Ruben Brekelmans: ‘Onacceptabel dat VN-posities beschoten worden’

Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) vindt het onacceptabel dat VN-posities in Zuid-Libanon worden beschoten. Deze week raakten in Zuid-Libanon vijf blauwhelmen van de VN-vredesmissie Unifil gewond…

Lees meer

Nederlanders zoeken toch weer de zon wat vaker op: reisbranche blij

Nederlanders gebruiken ook de komende herfstvakantie weer vaker om de zon op te zoeken. De populariteit van de herfstvakantie is ten opzichte van vorig jaar…

Lees meer

Zeven keer meer honden in beslag genomen sinds coronaperiode

Sinds de coronapandemie heeft de politie flink meer honden in beslag genomen die verwaarloosd en mishandeld werden of agressief gedrag vertoonden. In de eerste acht…

Lees meer