Jongeren VVD en D66 verbolgen over accijnsverlaging brandstof: ‘Steunt indirect oorlog in Oekraïne’
De JOVD en de Jonge Democraten, de jongerenbewegingen gelieerd aan de VVD en D66, zijn niet blij met de verlaging van de accijnzen op brandstof. Door de langere prijzen zouden mensen vaker naar de pomp trekken, waardoor we de oorlogsmachine van Rusland meer spekken, stellen zij.
Begin deze maand werd bekend dat ter compensatie van de hoog opgelopen brandstofprijzen de accijnzen op benzine en diesel per 1 april, morgen, met respectievelijk 17 en 11 cent worden verlaagd. De brandstofaccijns op LPG en LNG dalen met 4 cent per liter.
"Ik denk dat het een dubbel signaal is", zegt voorzitter van de Jonge Democraten Joris Hetterscheid in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Zeker zolang we nog olie afnemen uit Rusland, is het heel verkeerd. Je bent indirect de oorlog in Oekraïne aan het steunen."
Ook de JOVD vindt dat de korting gezien de oorlog in Oekraïne niet uit te leggen is. "We stellen voor dat je minder gebruik gaat maken van benzine. Pak de fiets, ga met het ov of rijd gewoon wat minder", zegt voorzitter Daphne Lodder.
'Sigaar uit eigen doos'
Voor auto's die op gas rijden betekent de verlaging een voordeel van gemiddeld 2,22 euro op een volle tank, zo rekent het ministerie van Financiën voor. Benzinerijders besparen door de accijnsmaatregel gemiddeld 9,42 euro op een volle tank, dieselrijders 6,04 euro.
Volgens Lodder is het "een sigaar uit eigen doos. We hebben in Nederland maar een bepaalde hoeveelheid geld waar we het met zijn allen van moeten doen. Om nu dat geld terug te geven aan de burger zal betekenen dat wij op andere terreinen, zoals onderwijs en defensie, minder geld kunnen uitgeven."
'Heel veel mensen moeten auto gebruiken'
Volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian klopt die bewering niet. "We gaan meer geld uitgeven aan Defensie", stelt hij. Wel begrijpt hij de kritiek. "De Europese Unie financiert op een bepaalde wijze het regime van Poetin. Volgens mij komt 90 procent van het gas in Italië en Griekenland uit Rusland. Duitsland voert in voor 40 procent." Rusland ontvangt nog altijd dagelijks tientallen miljoenen euro’s uit West-Europa, omdat energieleveranties vooralsnog uitgezonderd zijn van de economische boycot.
Maar "er zijn heel veel mensen die echt de auto moeten gebruiken", stelt Ellian. "Denk aan ZZP'ers, bouwvakkers, aannemers. Al die mensen moeten werken en kunnen niet met de fiets van Amsterdam naar Groningen." Dat mensen volgens de JOVD vaker de fiets moeten pakken, vindt hij een "onzinnige bewering".
Hij is daarom voorstander van de verlaging van de accijns. "Voor de middenklasse, die keihard moet werken, wordt het tanken veel te duur", aldus Ellian.
LEES OOK: Onder twee euro per liter tanken is verleden tijd: ‘De grens is nu echt doorbroken’