main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 8 februari 2022 — 12:53

Onder twee euro per liter tanken is verleden tijd: ‘De grens is nu echt doorbroken’

Voor een mooie prijs tanken zit er voorlopig echt niet in. Het tarief voor een liter benzine heeft opnieuw een recordhoogte bereikt. Dinsdag staat de gemiddelde landelijke adviesprijs op 2,17 euro voor een liter ongelood. Tanken onder de twee euro per liter is nu echt verleden tijd, vertelt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers aan NU.nl.

Het is nu echt niet meer houdbaar om voor minder dan twee euro per liter te tanken, omdat 17 cent korting per liter niet haalbaar is. “De grens is nu echt doorbroken”, zegt Van Selms.

Een dergelijke korting geven benzinestations wel vaker. De regel luidt: hoe verder van de snelweg, hoe goedkoper je tankt. Maar die korting zal dus echter nooit hoger uitvallen dan 17 cent. De gemiddelde korting ligt volgens Van Selms op tien cent per liter.

Ook diesel vestigde overigens een record. De gemiddelde landelijke adviesprijs is gestegen tot 1,862 euro.

Oorzaak

De adviesprijs loopt al langere tijd gestaag op en doorbrak sinds 1 oktober de grens van twee euro. Deze prijsstijging is vooral merkbaar sinds de crisis tussen Rusland en Oekraïne zich steeds verder ontvouwt. Hoe meer de spanningen daar oplopen, hoe harder de brandstofprijs stijgt.

Volgens Van Selms is er vooralsnog geen licht aan het einde van de tunnel. “Er zijn geen ontwikkelingen die een daling zouden kunnen inluiden.”

De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie? De kosten voor brandstof en energie stijgen. Millennial Elen Demir zoekt in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next, uit waarom alles duurder wordt. Kijk deze aflevering nu hier terug, op NPO Start. 

LEES OOK: ‘Groen’ kabinet rijdt zelf nog in vervuilende benzineslurpers

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer